Navigera till sidans huvudinnehåll

Om 1177 direkt

1177 direkt är en ny digital ingång till vården där invånaren får svara på frågor om sina symtom och får antingen råd om vad man kan göra själv eller chatta med personal från vårdcentralen. Vid behov kan kontakten övergå till ett videosamtal eller ett bokat besök. 

Under 2023 kommer 1177 direkt att införas på alla vårdcentraler i länet samt för 1177 på telefon. Efter det är målsättningen att fler av våra verksamheter ska kunna ansluta till 1177 direkt.

Fördelen med 1177 direkt är att vi får ett bättre inflöde av ärenden till vårdcentralen tack vare att invånaren får automatiserade egenvårdråd. En annan fördel är att administrativa frågor kan hanteras av administrativ personal och inte av en sjuksköterska som det görs idag när ärendet kommer in via telefon. 

Om tekniken 

1177 direkt bygger på Platform24s tekniska lösning. Det är Inera som har gjort själva upphandlingen av den tekniska lösningen och som sedan leverarer ut den till oss i regionerna som har valt att ansluta till tjänsten 1177 direkt. 

Så går det till

  • Invånaren loggar in med e-legitimation
  • Invånaren svarar på frågor för att beskriva sina symtom och besvär och få en första bedömning.
  • Bedömningen kan antingen vara egenvårdsråd som ges direkt i tjänsten eller att invånaren behöver någon form av kontakt med sin vårdcentral. 
  • Om invånaren behöver ha kontakt med sin vårdcentral sker det först via chatt som sedan kan övergå i antingen telefonsamtal, videosamtal eller ett bokat besök. Det är du som vårdpersonal som avgör vilken typ av vidare kontakt som är lämplig. 

Invånaren kan starta sitt vårdärende när som helst på dygnet och få automatiserade egenvårdsråd. Chatten med vårdcentralen är öppen vardagar 08:00-17:00 (samma öppettider som telefontiden). 

Vem kan nyttja tjänsten?

Invånaren behöver ha ett svenskt personnummer och bank-id för att kunna använda tjänsten på sin mobil, surfplatta eller dator.

Man kan söka vård för sig själv eller för sitt barn från 1 års ålder fram till att barnet fyller 13 år. 

Vart loggar man in i 1177 direkt?

För att som invånare logga in i 1177 direkt behöver man gå via en särskild länk. Denna länk finns idag på följande ställen:

  • På det "öppna" kontaktkortet på 1177.se, dvs inte i inloggat läge
  • På vårdcentralens egen webbsida
  • På 1177.se i den artikel som beskriver hur 1177 direkt fungerar