Navigera till sidans huvudinnehåll

Om villkorstexter

Vad ska villkorstexter vara bra för?

Innan invånaren kan använda en e-tjänst läser hen en kort beskrivning av tjänsten och en så kallad villkorstext med information och villkor för att använda just den tjänsten. I en villkorstext handlar det om en balans mellan innehållet vad läsaren vill veta, vad vi är skyldiga att informera om och hur mycket läsaren egentligen orkar läsa.

I villkorstexterna för 1177 e-tjänsterna försöker vi som jobbar med e-tjänsterna regionalt hålla oss till vad som är viktigast för invånaren att veta för att förstå vad hen kan använda e-tjänsten till. För mer information länkar vi till information på 1177.se.

För våra invånare är det viktigt att texterna är uppdaterade för att de ska kunna få så mycket information som de vill ha och behöver för att känna sig trygga med att använda e-tjänsten istället för att ringa mottagningen med sitt ärende eller sina frågor.

Delar i villkorstexterna som uppdateras centralt

Generell text som i princip är lika för alla e-tjänster försöker vi också hantera på 1177.se för att alla lokala administratörer inte ska behöva ändra samma text när uppdateringar sker. Den uppdateras istället av en kommunikatör på kommunikationsavdelningen. För att invånaren ska kunna ta del av all den information som berör tjänsten är det viktigt att alla länkar i villkorstexten till 1177.se fungerar. 

Här hittar du regionens villkorstexter

Där kan du som lokal administratör kopiera både text och länk som du sedan bara klistrar in i beskrivning och villkorstexten för Ärendetypen (e-tjänsten). 

Så här gör du

När du skriver beskrivning och villkorstexter för 1177 e-tjänsterna på 1177.se gör du det i formatet html, ett format för webbsidor där det fungerar bra att lägga in länkar.

Det du behöver tänka på när du reviderar en text är att

I användarmanualen för lokala administratörer under rubriken Ärendetyper och Inställningar hittar du hur verktyget fungerar för villkorstexter.

Kom ihåg att alltid själv logga in som invånare och kolla texten efter att du har uppdaterat och kolla att alla länkar fungerar som de ska.

Använd gärna Kommunikationsriktlinjer för 1177 e-tjänster som stöd när du redigerar text i e-tjänsterna.