Navigera till sidans huvudinnehåll

Ansvar, organisation och uppdrag

Ansvar

Varje vårdgivare ansvarar för att det finns processer och rutiner för att säkra verksamhetens kvalitet (HSLF-FS 2022:57), vilket också omfattar läkemedel. Vårdgivaren ansvarar för att fastställa rutiner för ordination och hantering av läkemedel i verksamheten (HSLF-FS 2017:37), vilket innebär att verksamheterna inom RJL har ett ansvar att verkar för en god behandling med läkemedel.

Läkemedelskommittén är RJL:s expertorgan i övergripande läkemedelsfrågor. Läkemedelskommittén har ett ansvar för att verka för en rationell, säker och kostnadseffektiv läkemedelsanvändning. Arbetet är reglerat enlig lagen om läkemedelskommittéer, Lag (1996:1157) om läkemedelskommittéer, se länk.

Läkemedelskommittén arbetar på uppdrag av hälso- och sjukvårdsdirektören.

Organisation

Den nationella kunskapsstyrningen av hälso- och sjukvård (länk) handlar om en gemensam utveckling för en mer kunskapsbaserad, säker, personcentrerad, jämlik, tillgänglig och effektiv vård. Som en del av kunskapsstyrningen finns en Nationell samverkansgrupp (NSG) för Läkemedel och Medicinteknik. Uppdraget för NSG Läkemedel och medicinteknik ligger för läkemedelsområdet i linje med uppdraget för Läkemedelskommittéer (Lag (1996:1157)). För RJL motsvarar därför Lokal samverkansgrupp (LSG) Läkemedel Läkemedelskommittén.

Under Läkemedelskommittén/ LSG Läkemedel finns en Lokal arbetsgrupp (LAG) – LAG Läkemedel som är detsamma som Läkemedelskommitténs arbetsutskott (AU).

Läkemedelskommittén och Läkemedelskommitténs AU används som generella termer.

Vid behov kan ytterligare lokala arbetsgrupper etableras, med tydliga uppdrag kopplade till verksamhetsplanen och till verksamheterna i linjeledningen. LAG ska kontinuerligt rapportera till Läkemedelskommittén.

Uppdrag

Läkemedelskommittén ska leda och koordinera samt säkerställa samordning och kunskapsutveckling av läkemedelsarbetet i RJL. Arbetet ska utgå från Budget med verksamhetsplan och flerårsplan, Region Jönköpings län (rjl.se), se länk, och samordnas med det arbete som görs i nationellt-, sjukvårdsregionalt- och regionalt kring läkemedel i hälso- och sjukvården. Läkemedelskommittén utformar uppdrag och aktiviteter för att kunna arbeta processinriktat och utgå från vad som är bäst för RJLs invånare.

Specifika uppdrag:

         Samverka och leda arbetet kring läkemedel i regionen och över organisationsgränser.

         Ta emot, anpassa och omsätta nationell och sjukvårdsregional kunskap för användning i arbetet med läkemedel samt lyfta lokal kunskap och behov till regional och nationell nivå.

         Utgöra referensgrupp och remissinstans inom RJL i nationella och sjukvårdsregionala läkemedelsfrågor.

         Vid behov bistå sjukvårdens ledningsgrupp och RSG Läkemedel i arbetsgrupper i särskilda uppdrag.

         Bedriva och stödja utbildning och utvecklingsprojekt för rationell läkemedelsbehandling.

         Handlägga ärenden beträffande samverkan mellan hälso- och sjukvård och läkemedels- medicinteknisk-, och laboratorieteknisk industri.

         Ta fram beslutsunderlag till Regionens ledningsgrupp.

Arbetssätt

Läkemedelskommittén har en planerad mötesfrekvens på fyra tillfällen per år, med ett tillfälle som är en längre dagsaktivitet.

Läkemedelskommitténs AU stämmer av arbetet på veckobasis och detaljplanerar uppdrag och aktiviteter.

Beslut

Läkemedelskommittén kan fatta beslut gällande rekommenderade riktlinjer kring ordination och hantering av läkemedel. Terapi-rekommendationer beslutas i första hand av Fakta/ LPO, i samråd med Läkemedelskommittén. Frågor som berör resurser eller beslut med ekonomisk konsekvens bereds av Läkemedelskommitténs AU och lyfts vidare till sjukvårdens ledningsgrupp.

Uppföljning

Arbetet inom Läkemedelskommittén ska kontinuerligt följas upp återkopplas till sjukvårdens ledningsgrupp.

Sidinformation

Innehållsansvarig

Anna Adamsson

Gäller från

2024-04-19

Version

2.0

Handlingstyp

Beskrivning

Handlingsslag

STYRANDE DOKUMENT

Godkänt av

Mårten Lindström

Dokument-ID

306149

Källa

Evolution