Lättläst broschyr om Barnkonventionen
På Barnombudsmannens webbplats finns en skrift om Barnkonventionen om barnets rättigheter som är skriven på lättläst svenska med korta meningar och utan svåra ord. Men allt det viktiga finns med. Lena Erika Falk på Centrum för lättläst har skrivit den lättlästa texten. Broschyren finns att betälla till en kostnad eller att ladda ner kostnadsfritt.
Beställ broschyren
Barnkonventionen på lättläst svenska
Barnombudsmannens årsrapport 2018
Utanförskap, våld och kärlek till orten (2018), Barnombudsmannen Barns röster om att växa upp i utsatta kommuner och förorter.
Ungas röst - För dig under 18
Här finns all information samlad för den som är under 18 år. Innehållet rör olika teman som ex. funktionshinder men även skola, sommarlov och flyktingbarn m.m.
Utgångspunkten i innehållet är Barnkonventionen och fungerar utmärkt som stöd för att diskutera rättighetsfrågor i exempelvis förskolan och skolan.
NOBAB
NOBAB arbetar för att sjuka och funktionshindrade barn och ungdomar liksom andra barn skall få goda möjligheter att utvecklas på bästa sätt, även om de drabbats av sjukdom och skada. De bör som andra barn få leka och lära, träffa familj och vänner.
Affisch med NOBABs standard går att beställa på sex olika språk på NOBABs webbsida.
Utbildningsmaterial om barnkonventionen
Det finns många sätt att diskutera ungas rättigheter på. Genom övningar som rollspel eller gruppdiskussioner kan man hjälpa deltagarna att blotta fördomar, få nya perspektiv och leka fram förslag på lösningar på barnrättsrelaterad problematik.
Rätt att veta - en film gjord av ungdomar
Västra Götalandsregionens unga barnrättsutvecklare vill få människor att förstå vad barnkonventionen och barns rättigheter innebär. Tio ungdomar i gymnasieåldern har gjort så kallad feriepraktik som barnrättsutvecklare på Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter i Västra Götalandsregionen. Deras fyra veckor långa sommarpraktik resulterade bland annat i kampanjfilmen Rätt att veta. Filmen vänder sig i första hand till unga, med budskapet ”du har bara rättigheter om du vet om dem”. Det är barnrättsutvecklarna själva som har gjort filmen.
10 önskningar från ett barn som är anhörig - Affisch
Tio önskningar från ett barn som är anhörig i mötet med personal i hälso- och sjukvården