Navigera till sidans huvudinnehåll
Stäng sök Stäng
Du måste ange ett sökord.
Sök

Mat - hälsofrämjande och förebyggande arbete barn och unga

En bra sammansatt kost har en stor betydelse för hälsan, både genom att främja och bevara god hälsa och genom att förebygga sjukdomar. Maten ska vara god samtidigt som den ska ge energi och de näringsämnen barn och unga behöver.

Ät regelbundet och tillsammans

Hela kroppen fungerar som bäst om barn och ungdomar äter regelbundet – frukost, lunch, middag och något bra mellanmål däremellan. Om barnet äter regelbundet är det lättare att låta bli att småäta samt att äta lagom mycket vid måltiderna. Uteblivna måltider kan påverka beteendet och även motivationen att lösa uppgifter. Tandhälsan påverkas också positivt av regelbundna måltider.

Gemensamma måltider kan ge tillfälle att samtala, fördjupa relationer och dela händelser i vardagen. Uppmuntra barn och unga att äta tillsammans med familj och vänner.

Tallriksmodellen, Matcirkeln och Nyckelhålet

Tips på pedagogiska verktyg för hälsosamma matvanor:

  • Tallriksmodellen är ett bra sätt att visa hur maten kan fördelas på tallriken för att få en bra balans i måltiden. Den finns i två olika versioner. En som är anpassad för barn och unga som rör på sig mycket och en annan för barn och unga som inte rör på sig så mycket, och därför har ett mindre behov av energi.
    Tallriksmodellen, Livsmedelsverket 
  • I matcirkeln grupperas livsmedel som har liknande näringsinnehåll ingår i samma grupp. Uppmuntra barn och unga att äta livsmedel från matcirkelns alla delar varje dag.
    Matcirkeln, Livsmedelsverket
  • Nyckelhålet visar hälsosammare alternativ av mat. Det gör det enkelt att äta lite bättre. Väljer barn och ungdomar mat med Nyckelhålet på får de i sig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett.
    Nyckelhålet - enkelt att välja nyttigt, Livsmedelsverket 

Metoder och verktyg

Hälsoguide-MAT

Grundutbildning inom hälsosamma matvanor för nyckelpersoner i samhället. Vilka i sin tur kan agera som hälsofrämjande aktörer i olika utsatta riskgrupper, som enligt statistik har ohälsosammare matvanor.

Läs mer om Hälsoguide-MAT