Navigera till sidans huvudinnehåll
Stäng sök Stäng
Du måste ange ett sökord.
Sök

Restnotering Soluvit

Använd Soluvit sparsamt – gäller fram till våren 2022

På grund av den globala bristsituationen av vattenlösliga vitaminer för total parenteral nutrition (TPN) rekommenderas perorala alternativ till de som har möjlighet till enteralt upptag. Nedanstående text är framtagen i samråd med Region Jönköpings läns dietister samt avstämd med chefläkare.

Som alternativ för patienter som kan ta upp vitaminer enteralt kan receptfria B-vitaminer eventuellt i kombination med tablett eller brustablett C-vitamin användas. Tabletterna går att krossa/slamma upp i mindre volym vatten, notera dock att B-vitaminer ofta smakar illa och smaken kan behöva maskeras vid peroral tillförsel (ex med yoghurt).

Beviplex Comp samt BIO-C-vitamin finns nu att beställa via Raindance till avdelningen. OBS! Samtliga vitaminpreparat är restnoterade på apoteken i perioder, därför presenteras 3 olika alternativ i tabellen nedan. Det går inte att skriva recept på BIO-C-vitamin, Helhetshälsa B-vitaminkomplex eller Apoteket B-vitamin Forte. Läkemedelsförmån saknas även för Beviplex Comp (som dock kan skrivas på recept).  

 

1 flaska Soluvit

1 st Beviplex Comp

1 st Apoteket
B-vitamin Forte

1 st Helhetshälsa
B-vitaminkomplex

1 tablett Beviplex forte (för jämförelse)

Askorbinsyra (C)

100 mg

-

-

-

-

Biotin

60 µg

-

-

50 µg

-

Cyanokobalamin (B12)

5 µg

5 µg

5 µg

15 µg

-

Folsyra

400 µg

200 µg

200 µg

300 µg

-

Pantotensyra (B5)

15 mg

30 mg

30 mg

12 mg

-

Nikotinamid/Niacin

40 mg

60 mg

60 mg

50 mg

125 mg

Pyridoxin (B6)

4 mg

15 mg

15 mg

5 mg

15 mg

Riboflavin (B2)

3.6 mg

15 mg

15 mg

5 mg

15 mg

Tiamin (B1)

2.5 mg

15 mg

15 mg

2.5 mg

15 mg

Inositol

-

-

-

10 mg

-

Kolin

-

-

-

20 mg

-

OBS! BIO-C-vitamin innehåller 750 mg askorbinsyra/tablett jämfört med Soluvit som innehåller 100 mg.

 

Intravenösa alternativ

För patienter som är helt beroende av vattenlösliga vitaminer parenteralt finns ett mindre reservlager av Soluvit på sjukhusapoteket Ryhov. Tillgången på licensalternativ är osäker. Kontakta sortimentsansvarig på sjukhusapoteket för aktuell information om tillgänglighet och pris.

Förslag på arbetssätt

  • I första hand TPN utan Soluvit, med enteralt tillskott av vattenlösliga vitaminer
  • Soluvit prioriteras till patienter med långvariga behov av TPN
  • Vid TPN och ”noll per os” behövs individuell bedömning, konsultera gärna dietist: initialt kan ett alternativ vara Soluvit varannan till var tredje dag
  • Överväg sondmat när möjligt

När återkommer stabila leveranser av Soluvit?

Leverantören tror att stabila leveranser av Soluvit kommer igång igen någon gång under våren 2022. Leverantören har också meddelat att mindre delleveranser av Soluvit beräknas komma under bristperioden. Hur mycket och när är i dagsläget oklart.

 

Vid frågor kontakta klinisk apotekare Anna-Carin Sköld via funktionsbrevlåda apotekare@rjl.se Märk mailet med Soluvit i ämnesraden.