Navigera till sidans huvudinnehåll
Stäng sök Stäng
Du måste ange ett sökord.
Sök

Personer som varit utomlands

Från och med 6 februari 2021 gäller nya bestämmelser i samband med utlandsresa.

Utländska medborgare måste uppvisa ett negativt covid-test vid inresa i Sverige. Dessa personer uppmanas sedan isolera sig och undvika kontakt med andra i en vecka och testa sig igen 5 dagar efter inresa.

Vissa undantag från krav på negativt test finns, t ex barn <18 år, trängande familjeskäl, asylsökande.

Svenskar som varit utomlands ska testa sig så fort som möjligt vid inresa och sedan igen efter 5 dagar. Den som varit på resa ska stanna hemma och undvika nära kontakt med andra än dem man bor med i en vecka.

Barn födda 2014 eller senare behöver inte testa sig, men ska stanna hemma i en vecka.

Det är den enskildes ansvar att lösa ledighet/frånvaro om man inte kan arbeta på distans under den veckan man ska vara hemma. Frånvaron berättigar alltså inte till smittbärarpenning.

Hushållskontakter till den som varit på resa omfattas inte, utan kan gå till skola eller arbete som vanligt så länge de är fullt friska.

Den som arbetspendlar över en gräns undantas från ovanstående förutsatt att personen testar sig regelbundet (minst en gång per vecka).

Tills vidare gäller samma rekommendationer oavsett om man tidigare haft covid-19, har påvisade antikroppar eller om man är vaccinerad mot covid-19.