Navigera till sidans huvudinnehåll
Stäng sök Stäng
Du måste ange ett sökord.
Sök

Spikevax rekommenderas inte till personer under 30 år

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte längre vaccination med Spikevax till personer födda 1991 eller senare. Detta gäller både dos 1 och dos 2.

Varför tas detta beslut?

Det är sedan tidigare känt att myokardit (hjärtmuskelinflammation) och perikardit (hjärtsäcks-inflammation) är mycket sällsynta biverkningar till vaccination med mRNA-vaccin mot covid-19 till yngre personer. Preliminära analyser från svenska och nordiska datakällor tyder nu på att risken är något större för Spikevax (Moderna) jämfört med Comirnaty (Pfizer). Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu att enbart Comirnaty används till personer som är födda 1991 eller senare.

Kan Spikevax användas till personer över 30 år?

Ja. En ökad risk för myokardit/perikardit har endast setts hos personer som är 30 år eller yngre. Risken är störst i tonåren och större hos pojkar/män än hos flickor/kvinnor.

Jag har fått Spikevax, behöver jag vara orolig?

Risken att drabbas av myokardit/perikardit är mycket liten, även efter vaccination med Spikevax. De som har drabbats har oftast insjuknat efter bara några dagar. Har det gått mer än två veckor efter vaccindosen behöver du inte vara orolig för att drabbas.

Jag har fått dos 1 med Spikevax, hur blir det med dos 2?

Den som fått en dos rekommenderas Comirnaty som dos två. Det ska gå minst fyra veckor mellan doserna.