Närundervisning på plats i skolans lokaler är huvudregel i alla skolformer för barn och unga från och med hösten 2021. Distansundervisning bedöms inte vara nödvändigt i förebyggande syfte som tidigare, men kan komma att bli aktuell som en tillfällig åtgärd i samband med utbrott av smitta.
Förebyggande åtgärder och allmänna råd
Allmänt förebyggande åtgärder i skolan är viktigt för att minska spridning av covid-19 och även andra infektionssjukdomar. Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendation som gäller i samhället behöver även följas i skolmiljön.
- Både elever och personal ska stanna hemma vid symtom. Testning för covid-19 görs enligt regionens riktlinjer.
- Undvik stora samlingar av barn, elever och personal, till exempel i aula.
- Riskbedöm och anpassa aktiviteter som kan innebära ökad risk för smittspridning.
- Förlägg raster utomhus. Överväg om viss undervisning som exempelvis idrott och hälsa kan genomföras utomhus.
- Undvik att vistas flera personer samtidigt i små, trånga utrymmen.
- Ventilation, städning och hygien är viktiga för att förebygga risk för sjukdom, inte bara covid-19, i skolmiljö.
Förslag på förebyggande åtgärder i förskolan, grundskolan och gymnasier (Folkhälsomyndighetens webbplats)
Screening av skolelever
Med screening menas regelbunden testning av symtomfria personer som en förebyggande åtgärd. Screening av skolelever är i nuläget inte aktuellt utifrån Folkhälsomyndighetens bedömning. Risker och osäkerheterna kring nyttan bedöms överväga eventuella fördelar.
Testning och screening i skolmiljö (Folkhälsomyndighetens webbplats)
Skolans roll vid smittspårning
Vid ett konstaterat fall av covid-19 genomförs smittspårning via regionens smittspårare. Om personen varit i skola under smittsam fas behöver dock rektor eller av rektor utsedd kontaktperson bistå regionen i smittspårningsarbetet.
I detta ingår att identifiera vilka personer som varit i nära kontakt med den smittsamma personen samt att informera berörda elever/vårdnadshavare samt personal. Elever från högstadieålder och uppåt som identifieras som nära kontakter uppmanas testa sig via sin vårdcentral, men kan fortsätta vara i skolan i väntan på provsvar så länge de är symtomfria.
Vid misstanke om mer utbredd smittspridning i skolan rekommenderas kontakt med regionens Smittskyddsenhet. Inför kontakt, förbered svar på frågorna i dokumentet Frågor att ta ställning till inför kontakt med regionens smittskyddsenhet som finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.
Läs mer i dokumentet Smittspårning i skolan.