Demens -Uppföljning eventuellt körkort- och vapeninnehav
Körkortsinnehav
Svårvärderade körkortsärenden vid kvarstående osäkerhet efter bedömning hos arbetsterapeut i primärvården:
- Eksjö – remiss till arbetsterapeut på rehabiliteringscentrum.
- Värnamo – remiss till arbetsterapeut på rehabiliteringscentrum.
- Jönköping – remiss till minnesmottagningen, geriatriska kliniken
Personer med medelsvår till svår demens ska inte köra bil. Personer med mild demens kan under vissa omständigheter tillåtas köra bil. Dessa bör regelbundet följas upp och bedömas bland annat vad gäller uppmärksamhet, koncentrationsförmåga, psykomotorisk hastighet, omdöme, insikt, visuspatiala funktioner (synbaserad rumsuppfattning eller rumsorientering) exekutiva funktioner (förmåga att planera, strukturera, ha en avsikt/målinriktning/syfte) och minne. Vid behov av vidare bedömning/testning tag i första hand hjälp av arbetsterapeut i primärvården.
Transportstyrelsen är den myndighet som i Sverige som prövar och beslutar i frågor om körkort. Hinder för innehav av körkort ska handläggas enligt punkterna nedan:
- Den läkare som vid undersökning av en körkortsinnehavare finner att denna av medicinska skäl är olämplig att ha körkort är, enligt Körkortslagen och Taxitrafiklagen, skyldig att anmäla detta till Transportstyrelsen. Den berörda personen ska informeras om att anmälan till Transportstyrelsen kommer att göras.
- Om en läkare vid en undersökning eller vid genomgång av journalhandlingar finner det sannolikt att körkortshavaren av medicinska skäl är olämplig att ha körkort och körkortshavaren motsätter sig fortsatt undersökning eller utredning, ska läkaren anmäla förhållandet till Transportstyrelsen.
- Anmälan ska undertecknas av specialistläkare.
- Anmälan behöver inte göras om det finns anledning att anta att körkortshavaren kommer att följa läkarens tillsägelse att avstå från att köra körkortspliktigt fordon.
Se länk under Relaterat innehåll, Läkares anmälningsskyldighet, Transportstyrelsen.
Vapeninnehav
Enligt vapenlag (1996:67) 6 kap. 6 § ska en läkare som bedömer att en person av medicinska skäl är olämplig att inneha skjutvapen omedelbart anmäla detta till Polismyndigheten. Kognitiv svikt vid demenssjukdom är ett av de sjukdomstillstånd som kan utgöra ett medicinskt hinder för fortsatt vapeninnehav. Om så är fallet ska personen informeras om att ett intyg kommer att skickas till polismyndigheten. Anmälan behöver inte göras om det med hänsyn till omständigheterna står klart för läkaren att personen inte har tillstånd att inneha skjutvapen.
Sidinformation
Innehållsansvarig
Karin Karlsson
Gäller från
2022-09-19
Version
1.0
Handlingstyp
Vårdriktlinje
Handlingsslag
STYRANDE DOKUMENT
Godkänt av
Karin Karlsson
Dokument-ID
237557
Källa
Evolution