Navigera till sidans huvudinnehåll

Beskrivning av Alternativ till våld (ATV) – Jönköpings län

STYRANDE DOKUMENT RJL 20190520

ATVs uppdrag

ATV har som uppdrag att erbjuda specifik psykologisk behandling på området våld i nära relationer* med syfte att minska våldets konsekvenser i Jönköpings län för:

  • Personer från 18 år som utövar/utövat våld i en nära relation och vill arbeta för att förändra sitt beteende.
  • Personer 15-18 som utövar/utövat våld i parrelation och vill arbeta för att förändra sitt beteende.
  • Personer från 15 år som tidigare varit utsatta för våld i en nära relation och utvecklat en lindrig till måttlig psykisk ohälsa och vill arbeta mot ett ökat välmående och förbättrad livskvalitet.
  • Personer under 15 år som varit utsatta för våld i nära relation där en psykologisk behandling med fokus på denna utsatthet bedöms vara en central komponent för att minska barnets psykiska problematik eller beteendeproblematik, och där problematiken bedöms ligga inom spannet lindrig-måttlig psykisk ohälsa. Omsorgsperson deltar i behandlingen.

*Med ”nära relation” avses relation till nuvarande eller tidigare partner, förälder, barn, syskon samt andra nära släktrelationer.

ATV har även som uppdrag att inom ramen för Barnahus bistå med barnpsykologisk expertis vid samråd och förhör samt erbjuda och genomföra krisstöd till barn som förhörts på barnahus och till deras närstående.

Remissmall ATV

En remissmall finns att använda i Cosmic vid remittering till ATVs verksamhet. Den heter vårdbegäran ATV, ska fyllas i och sedan skickas till Rehabcentrum mott Jkp.

Exklusionskriterier

Gällande utövare och utsatta:

Vid allvarlig psykisk ohälsa (Svår depressiv episod, bipolär sjukdom, typ 1, psykossjukdomar, allvarligt pågående självskadande, svår ätstörning, allvarlig personlighetsstörning eller varit suicidnära det senaste året) inkl. missbruk då personen i första hand är i behov av behandling för en pågående missbruksproblematik.

Gällande våldsutövare:

När personen med våldsproblematik inte accepterar partnerkontaktavtal (ge ATV-behandlare formell tillåtelse att bjuda in partner/den våldsutsatta till ett informations- och säkerhetssamtal).

Behandling med våldsutövare ska alltid vara inriktad på att minska riskerna för framtida våld. Således exkluderas personer som tidigare utövat våld men menar att de inte har fortsatt våldsproblematik och vill ha behandling t.ex. för att återknyta kontakt med familjemedlemmar.

Gällande våldsutsatta:

Vid behov av konkret säkerhetsarbete utifrån hög grad av farlighet för den våldsutsatta och/eller att personen i dagsläget lever i en relation med pågående våld.

Vid psykisk traumatisering som inte primärt orsakats av utsatthet för våld i nära relation (såsom PTSD efter flyktingtrauma eller våldtäkt begått av person som klienten inte har eller har haft en nära relation till).

Vid kaotisk/svårbalanserad livssituation som påtagligt försvårar för en psykologisk behandling (såsom inget boende, svåra ekonomiska akuta problem).

Om våldsutsattheten (hos en vuxen våldsutsatt) främst inträffat under barndomen och eventuellt våld i vuxenlivet inte bedöms vara den huvudsakliga orsaken till psykisk ohälsa.

Relationen till våldsutövaren behöver vara avslutad minst tre månader innan bedömning på ATV görs.

Definitioner

Våld

Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill.

Våld i nära relationer:

Våld i nära relationer avser alla typer av våld som förekommer mellan närstående. Det kan vara i en parrelation eller i relationer mellan syskon, i familjen och släktingar. Kännetecken för den här typen av våld är att den utsatte har starka emotionella band och/eller är beroende av förövaren vilket försvårar möjligheterna till motstånd eller att bryta upp.

Våldets uttryck:

Fysiskt våld är varje form av oönskad fysisk beröring och fysiskt handling som skadar och orsakar fysisk smärta. Det kan vara allt från knuffar och luggningar, till slag med och utan tillhyggen.

Sexuellt våld kan vara när någon blir tvingad att delta i eller se på sexuella handlingar mot sin vilja.

Psykiskt våld är kränkningar med ord och handlingar. Psykiskt våld kan ta sig många olika uttryck. Det kan handla om verbala kränkningar, isolering, hot och kontroll av olika slag. Det kan även vara utagerande svartsjuka och att bli förföljd/terroriserad av en partner eller före detta partner.

Materiellt våld kan vara aggressiva handlingar riktade mot materiella ting som skapar oro och rädsla. Det handlar om att våldsutövaren slår i dörrar eller väggar, slår sönder saker, på ett sätt som är skrämmande och/eller kränkande. Kan också handla om att våldsutövaren förstör ägodelar som är särskilt viktiga för partnern.

Ekonomiskt förtryck av en närstående ses också som våld. Det kan uttryckas genom ekonomiska hot, begränsningar av gemensamma ekonomiska tillgångar eller att tvinga någon att utföra ekonomiska olagligheter.

Latent våld Även om fysiska våldshandlingar sällan inträffar kan våldet vara ständigt närvarande i kraft av sin möjlighet. Detta kan uttryckas exempelvis genom kroppsspråk, gester eller uttalande.

Försummelse kan vara avsiktliga handlingar som kan leda till lidande, ohälsa och sjukdom, så som exempelvis felaktig medicinering eller undanhållande av nödvändig medicin samt att få hjälp med hygien eller måltider.

Digitalt våld kan till exempel innebära att någon delar privata bilder av någon eller sprider rykten i sociala medier. Det kan också handla om att en pojkvän eller flickvän kontrollerar, trakasserar och hotar genom mobilen, surfplattan eller datorn.

Sidinformation

Innehållsansvarig

Ewa Wiman

Gäller från

2023-08-30

Version

4.0

Handlingstyp

Beskrivning

Handlingsslag

STYRANDE DOKUMENT

Godkänt av

Annelie Winström

Dokument-ID

242819

Källa

Evolution