Navigera till sidans huvudinnehåll

Beskrivning av Alternativ till våld (ATV) – Jönköpings län

STYRANDE DOKUMENT RJL 20190520

ATVs uppdrag

 

ATV har som uppdrag att erbjuda specifik psykologisk behandling på området våld i nära relationer* med syfte att minska våldets konsekvenser i Jönköpings län för: 

Personer som upplevt eller utövar/utövat våld i nära relation. Personens psykologiska resurser, psykiska hälsa och livssituation behöver vara sådana att personen kan tillgodogöra sig psykologisk behandling. Till exempel behöver ett allvarligt missbruk behandlas innan behandling på ATV kan påbörjas.

Målgrupp utövare:

  • Personer från 15 år som utövar/utövat våld i en nära relation och vill arbeta för att förändra sitt beteende.

Medelsvår till svår psykisk ohälsa som kan öka risken för våldsanvändande kan behöva behandlas innan behandling på ATV är aktuell.

Målgrupp utsatta:

  • Personer från 15 år som tidigare varit utsatta för våld i nära relation, utvecklat lindrig till måttlig psykisk ohälsa, och vill arbeta mot ett ökat välmående och förbättrad livskvalitet. Den våldsamma relationen behöver vara helt avslutad i minst 3 månader.
  • Personer under 15 år som tidigare varit utsatta för våld i nära relation, utvecklat lindrig till måttlig psykisk ohälsa, och själva önskar psykologisk behandling med fokus på våld. Omsorgsperson behöver kunna delta i behandlingen.

För personer med svår psykisk ohälsa som enligt vårdriktlinjer tillhör specialistpsykiatrin, bör behandling för detta ges där. När symtomtyngden har lättat tillräckligt kan avgränsade insatser med fokus på våld göras på ATV.

Inom ramen för Barnahus bistår ATV med barnpsykologisk expertis vid samråd och förhör samt erbjuda och genomföra krisstöd till barn som förhörts på barnahus och till deras närstående.

 

Remissmall ATV

En remissmall finns att använda i Cosmic vid remittering till ATVs verksamhet. Den heter vårdbegäran ATV, ska fyllas i och sedan skickas till Rehabcentrum mott Jkp.

Definitioner

Våld

Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill.

Våld i nära relationer:

Våld i nära relationer avser alla typer av våld som förekommer mellan närstående. Det kan vara i en parrelation eller i relationer mellan syskon, i familjen och släktingar. Kännetecken för den här typen av våld är att den utsatte har starka emotionella band och/eller är beroende av förövaren vilket försvårar möjligheterna till motstånd eller att bryta upp.

Våldets uttryck:

Fysiskt våld är varje form av oönskad fysisk beröring och fysiskt handling som skadar och orsakar fysisk smärta. Det kan vara allt från knuffar och luggningar, till slag med och utan tillhyggen.

Sexuellt våld kan vara när någon blir tvingad att delta i eller se på sexuella handlingar mot sin vilja.

Psykiskt våld är kränkningar med ord och handlingar. Psykiskt våld kan ta sig många olika uttryck. Det kan handla om verbala kränkningar, isolering, hot och kontroll av olika slag. Det kan även vara utagerande svartsjuka och att bli förföljd/terroriserad av en partner eller före detta partner.

Materiellt våld kan vara aggressiva handlingar riktade mot materiella ting som skapar oro och rädsla. Det handlar om att våldsutövaren slår i dörrar eller väggar, slår sönder saker, på ett sätt som är skrämmande och/eller kränkande. Kan också handla om att våldsutövaren förstör ägodelar som är särskilt viktiga för partnern.

Ekonomiskt förtryck av en närstående ses också som våld. Det kan uttryckas genom ekonomiska hot, begränsningar av gemensamma ekonomiska tillgångar eller att tvinga någon att utföra ekonomiska olagligheter.

Latent våld Även om fysiska våldshandlingar sällan inträffar kan våldet vara ständigt närvarande i kraft av sin möjlighet. Detta kan uttryckas exempelvis genom kroppsspråk, gester eller uttalande.

Försummelse kan vara avsiktliga handlingar som kan leda till lidande, ohälsa och sjukdom, så som exempelvis felaktig medicinering eller undanhållande av nödvändig medicin samt att få hjälp med hygien eller måltider.

Digitalt våld kan till exempel innebära att någon delar privata bilder av någon eller sprider rykten i sociala medier. Det kan också handla om att en pojkvän eller flickvän kontrollerar, trakasserar och hotar genom mobilen, surfplattan eller datorn.

Sidinformation

Innehållsansvarig

Joakim Alveglim

Gäller från

2025-03-26

Version

5.0

Handlingstyp

Beskrivning

Handlingsslag

STYRANDE DOKUMENT

Godkänt av

Annelie Winström

Dokument-ID

242819

Källa

Evolution