Habilitering - Bakgrund
Personer med förståelsesvårigheter behöver ökad förutsägbarhet och förberedelser för att minimera stress och oro. Det är hjälpsamt att använda bilder, symboler och ritprat för att stötta förståelsen under hela vårdbesöket, men även viktigt att initialt gå igenom vad som ska ske. Att få hjälp med föreställningsförmågan ökar delaktigheten och begripligheten för individen. Patientens följsamhet brukar också öka när den förstår vad som händer. Frågor som är bra att besvara tillsammans med patienten inför ett vårdbesök är TEACCH- pedagogikens 7 frågor:
- Vad ska jag göra?
- Var ska jag vara?
- Vem ska jag vara med?
- Hur länge håller det på?
- Vad ska hända sen?
- Vad behöver jag ha?
- Varför ska jag göra det?
För att hitta färdiga bildstöd (sekvensscheman, pekkartor etc) finns biblioteket Bildstöd, se under Relaterat. Det enda du behöver är ett inlogg på hemsidan (gratis) sedan kan du söka färdiga bildstöd inför olika besök, t.ex. rutinundersökning läkare. Du kan också skapa dina egna bildstöd utifrån mallar eller söka på enskilda bilder.
Ett sätt för att ytterligare stötta din patient med tillgodogörandet är att skicka med en minnesanteckning från besöket. Har du använt ritprat så kan det du ritat skickas med och på samma sätt om du använt ett sekvensschema – oftast behövs de bara kompletteras med några stödord du skriver för hand. Annars är en skriven minnesanteckning bättre än ingen alls. Har patienten svårt att förstå betydelsen av minnesanteckningen kan den fråga någon om hjälp när den kommit hem.
Sidinformation
Innehållsansvarig
Karin Karlsson
Gäller från
2024-05-08
Version
1.0
Handlingstyp
Vårdriktlinje
Handlingsslag
STYRANDE DOKUMENT
Godkänt av
Karin Karlsson
Dokument-ID
312080
Källa
Evolution