Navigera till sidans huvudinnehåll

Medicintekniska produkter - överenskommelse om samverkan mellan Regionen och länets kommuner

STYRANDE DOKUMENT RJL 20170823

Ansvar

Region Jönköpings län ansvarar för förskrivning och kostnad av syn-, hörsel- och ortopedtekniska hjälpmedel, diabeteshjälpmedel, stomihjälpmedel, kommunikationshjälpmedel som kräver logopedkompetens vid förskrivning och hjälpmedel vid personlig medicinsk behandling (exempelvis andningsbehandling, dialys, stimulatorer, ljus- och cirkulationsbehandling) enligt gällande regelverk. Ansvaret gäller oavsett ålder och boendeform.

Kommunerna ansvarar för kostnad av hjälpmedel för personlig vård, förflyttning, utrustning av bostäder och hjälpmedel för kognitivt stöd och varseblivning. Ansvaret gäller oavsett ålder och boendeform. Kommunen ansvarar för grundutrustning/hjälpmedel som erfordras vid träning i kommunala boenden.

Både Region Jönköpings län och kommunerna ansvarar för förskrivning och kostnad av inkontinenshjälpmedel, förbruknings- och förbandsmaterial. Ansvaret följer den huvudman som har hälso- och sjukvårdsansvar för patienten.

Förskrivning i samverkan

För att uppnå välfungerande vårdkedjor i övergången mellan olika vårdgivare, ska förskrivningsprocessen av hjälpmedel utgå ifrån att förskrivningen sker i samverkan utifrån värdegrunden. Förskrivningsprocessen ska utföras patientsäkert, kompetens- och kostnadseffektivt. Vid förskrivning ska gällande regelverk följas.

Förskrivare inom Region Jönköpings läns olika verksamheter ansvarar för att förskriva och ansvara för uppföljning av hjälpmedel till patienter där de har en pågående vårdkontakt.

Förskrivare inom kommun ansvarar för förskrivning och uppföljning i hemmet då det finns mervärde för patienten. I de fall förskrivning sker av annan än kostnadsansvarig ska samverkan och överrapportering ske.

 

Förskrivning
Den förskrivare som påbörjat förskrivningsprocessen ansvarar för samtliga steg i processen under den pågående vårdkontakten. Detta gäller oavsett om förskrivaren har kostnadsansvar eller inte. Kollega i annan verksamhet kan fortsätta nästa steg i förskrivningsprocessen efter överrapportering. Inför förskrivning ska det kontrolleras i Websesam vilka hjälpmedel som patienten redan har förskrivna.

Förskrivning inom somatisk slutenvård

Somatisk slutenvård ansvarar för förskrivning av de hjälpmedel som behövs för fortsatt rehabilitering inom slutenvården och hjälpmedel som behövs för att möjliggöra hemgång. Avstämning ska alltid ske med berörd kommun och överrapportering sker via Cosmic Link. Om patienten är inlagd under längre tid, kontaktas kommunen tidigt i rehabiliteringsprocessen.

Förskrivning inom barn- ungdoms- och vuxenhabilitering

Förskrivare inom barn- ungdoms och vuxenhabiliteringen ansvarar för förskrivningsprocessen vid pågående vårdkontakt. Om personen även har en etablerad kontakt med förskrivare inom kommunen sker förskrivningen där det är mest lämpligt för patienten. Kommunen övertar ansvaret för uppföljning av hjälpmedel då vårdkontakten avslutats eller då det är lämpligt. Detta sker efter att överrapportering är gjord. Patienten informeras att uppföljning övergår till kommunen.

Förskrivning på vårdcentral

Vårdcentralen ansvarar för förskrivning av hjälpmedel då förskrivare har en pågående vårdkontakt med patienten. Utprovningen utförs på vårdcentralen, eller ska vara möjlig att utföra vid enstaka besök i hemmet eller på annan plats. Kommunen övertar ansvaret för uppföljning av hjälpmedel då vårdkontakten avslutats eller då det är lämpligt. Detta sker efter att överrapportering är gjord. Patienten får information om att uppföljning övergår till kommunen.

Förskrivning inom psykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri samt vuxenpsykiatri har ansvar för  förskrivningsprocessen så länge patienten har en pågående vårdkontakt. Om patienten även har en etablerad kontakt inom kommunen sker förskrivningen efter överenskommelse där det är mest lämpligt för patienten. Kommunen övertar ansvaret för uppföljning av hjälpmedel då vårdkontakten avslutats eller då det är lämpligt. Detta sker efter att överrapportering är gjord. Patienten informeras att uppföljning övergår till kommunen.

Förskrivning i kommunen

Kommunerna ansvarar för hela förskrivningsprocessen för de hjälpmedel som kräver bedömning och utprovning i hemmet. Kommunen ansvarar för hjälpmedel i hemmet till personer som inte har pågående vårdkontakt med förskrivare inom regionen.

 

Uppföljning
Vid långvarig vårdkontakt där förskrivaren inte är kostnadsansvarig t ex inom habilitering, psykiatri och barnklinik ska uppföljning på individnivå ske minst en gång per år, gärna oftare. Inför uppföljning ska ansvarig förskrivare gå igenom hjälpmedelslista från Websesam. Kontrollera särskilt eventuell dubbelutrustning och att förskrivningen följer gällande regelverk.

Avstämning
Minst en gång per år ska avstämning på övergripande nivå ske mellan förskrivande och kostnadsansvariga verksamheter. Lokala överenskommelser ska finnas för hur detta ska ske.

 

Sidinformation

Innehållsansvarig

Ulrika Stefansson

Gäller från

2023-01-01

Version

3.0

Handlingstyp

Riktlinje

Handlingsslag

STYRANDE DOKUMENT

Godkänt av

Ulrika Stefansson

Dokument-ID

108917

Källa

Evolution