Frågor och svar om vårdgarantin
Om du inte hittar svar på din egen fråga, kan du ställa den genom att skriva den i rutan till höger och e-posta.
Vi har skickat en remiss till Universitetssjukhuset i Linköping men patienten har efter långt tid fortfarande inte blivit kallad och vänder sig nu till oss i Jönköpings län med begäran om vårdgarantiremiss. Ska vi skriva det?
För det första ska en patient alltid erbjudas vårdgarantiremiss redan då remissen tas emot, om verksamheten inte tror sig klara av att ta emot patienten inom 90 dagar. Om remissen gäller regionsjukvård är det universitetssjukhuset som har skyldighet att ordna vårdgarantiremiss, inte den remitterande specialistmottagningen i vårt län.
Är det primärvårdens ansvar att ordna en vårdgarantiremiss till specialistvården om vi känner till att närmaste sjukhus inte kommer att kunna erbjuda vård inom 90 dagar?
Nej, det är den specialistmottagning som tar emot remissen som ska ta initiativ till att vårdgarantiremiss skrivs om man inte kan erbjuda tid inom tre månader.
Hur vet vi vart en vårdgarantiremiss ska skickas?
En vårdgarantiremiss kan skickas till en annan region eller till en privat vårdgivare med vårdavtal. Uppgifter om vilket sjukhus/motsvarande som har den kortaste väntetiden framgår av www.vantetider.se.
Hur vet vi vilka privata sjukhus och mottagningar i landet som har vårdavtal?
Det finns ingen nationell lista över vilka vårdgivare som har vårdavtal, men om de finns med i Väntetider i vården kan vi lita på att de har det. De flesta regioner har en vårdlots som kan hjälpa till med information om vilka privata verksamheter som finns i den regionen.
Kan patienten kräva att få vård var som helst i landet inom ramen för vårdgarantin?
I den nationella vårdgarantin finns inga begränsningar inskrivna när det gäller var i landet vården ska ges. Inom Region Jönköpings län finns en rekommendation om att i första hand erbjuda vård i Jönköpings län, i andra hand i Sydöstra sjukvårdsregionen och i tredje hand i övriga Sverige. Detta för att hålla nere kostnader för resor.
Räcker det att vi informerar och hjälper de patienter som själva ber om vårdgarantiremiss?
Nej, vi har en skyldighet att upplysa alla patienter om deras rättigheter och att skicka vårdgarantiremiss om patienten så önskar.
En del patienter väntar hellre lite längre för att bli opererade av en viss läkare på det egna sjukhuset. Hur gör vi då?
I första hand ska vi självfallet erbjuda våra egna resurser och om patienten accepterar en något längre väntetid blir det inte aktuellt med någon vårdgarantiremiss.
Hur fungerar sjukreseersättningen vid vårdgarantiresor?
Enheter som enligt vårdgarantin remitterar patienter till andra regioner betalar de merkostnader som patienten har. För att kunna betala ut reseersättning till patienter som reser till andra regioner kontrollerar sjukreseenheterna att det finns en giltig vårdgarantiremiss. Reseersättning lämnas för det billigaste färdsättet. Regionen ersätter kostnaden för den längre resvägen minus egenavgiften på 100 kr. Inom länet betalar patienten hela sin resa själv.
Om vårdgivaren anser att patienten av hälsoskäl måste åka taxi, handikappfordon eller bårbil till en annan region måste patienten ha ett bokningsnummer för att kunna beställa resan. Patienten ska kontakta sjukreseenheten inom sitt sjukvårdsområde för att få bokningsnumret som patienten sedan lämnar till beställningscentralen för sjukresor.
Regionen saknar idag ett system för att fånga upp vårdgarantiremisser mellan enheter inom Jönköpings län. Det betyder att sjukreseenheterna inte kan dra kostnaderna för reseersättningen från remitterande enhet. Den extra kostnaden belastar istället den enhet som tar emot patienten. Om detta innebär kostnadsökningar för vissa sjukvårdsområden kommer rutinerna att ses över. Reglerna för ersättning när patienten utnyttjar valfriheten i vården är densamma som tidigare - patienten står själv för merkostnaden som en längre resa innebär.
Vem inom regionen ansvarar för att reglerna för vårdgarantin följs?
I första hand är det den lokala verksamhetschefen som bär detta ansvar. Sedan är ansvaret fördelat utifrån regionens linjeorganisation, med dess chefer och enskilda medarbetare. Ytterst är vårdgarantin en politisk överenskommelse. Därför vilar det slutliga ansvaret på den politiska ledningen.
https://www.1177.se/jonkopings-lan/sa-fungerar-varden/lagar-och-bestammelser/vardgaranti/
Sidinformation
Innehållsansvarig
Andreas Persson
Gäller från
2024-06-03
Version
2.0
Handlingstyp
Instruktion
Handlingsslag
STYRANDE DOKUMENT
Godkänt av
Andreas Persson
Dokument-ID
221330
Källa
Evolution