Navigera till sidans huvudinnehåll

Dans för dig med stroke

Dans kan vara en utmärkt rehabiliteringsform för personer som har haft en stroke. Hjärnan är plastisk och multimodal träning och stimulans har en stor betydelse för återhämtning efter stroke. Dans innehåller många komponenter som rytm, musik, koordination, imitation, kreativitet och social interaktion. Flera studier visar hur musik och dans bearbetas i hjärnan och nya metoder har utvecklats för att förbättra kognitiva, språkliga, motoriska och sociala förmågor hos personer med neurologiska diagnoser.

Dans för dig med stroke är en speciellt anpassad dansform för personer som har fått en stroke. Under dansen tränar vi muskelstyrka, koordination, balans, finmotorik, koncentration samt kognitiva, psykiska och sociala förmågor. 

Denna dansform riktar sig till personer som har fått en stroke med varierande funktionsnivå. Personerna behöver själv eller tillsammans med assistent eller närstående kunna ta sig till danslektionerna samt behöver ha tillräcklig funktion för att sittandes kunna delta i rörelser som leds av danspedagog.

Deltagarna träffas 1 timme per vecka i 12 veckor per termin. Dansövningarna är speciellt anpassade för målgruppen. Sittande uppvärmning, dansövningar bakom stolen eller vid stång, förflyttning över golvet, koreografi, improvisation, nedvarvning. Alla rör på sig utifrån sina egna förutsättningar.

Dans för dig med stroke erbjuds i Jönköping och Nässjö på Studieförbundet Vuxenskolan. Mer information om plats, tid, kostnad och anmälan finns på webbplatsen 1177.se

Kontaktuppgifter:
Katarzyna Filipowicz, katarzyna.filipowicz@rjl.se

 

”Bra för hjärnan att man ska komma ihåg rörelserna i rätt ordning ibland svårt men efterhand har man blivit bättre”

”Bra för balansen kul att se att det blir bättre för varje gång”