Navigera till sidans huvudinnehåll

Vem är jag?

”Vem är jag?” är en arbetsbok om identitet och självbild med övningar som pedagoger kan använda i sitt arbete med barn och unga.  Som utförare får du användning av din erfarenhet, fantasi och kreativitet. Övningarna anpassar du till gruppens ålder och utveckling.

Metod och syfte är att återkommande under en termin använda övningar från arbetsboken för att stärka identitet och självkänsla hos barn och unga.

Är du intresserad av att arbeta med materialet på din skola, fritidsgård eller i din förening, kontakta Paula Bergman via mejladress paula.bergman@rjl.se eller
folkhalsa.sjukvard@rjl.se

Användningsområde

Varje övning står för sig själv och kan användas på olika sätt beroende på behov såväl inom svensk-, samhällsundervisningen som inom estet- och idrott och hälsa-ämnena. Materialet kan med fördel användas återkommande under en termin för att arbeta med identitet och stärkt självkänsla

Workshop

Vid minst 8 personer kan en workshop erbjudas där man med ledning av pedagog får möjlighet att testa och diskutera övningarna.

Jobba med fördjupning

Om möjlighet finns kan det som framkommer genom övningarna sammanfattas, belysas eller ytterligare bearbetas genom de estetiska ämnena. Det kan vara genom en dikt, bild, dans, musik eller att med kamerans hjälp fånga sin upplevelse i en film eller genom ett fotografi. Detta kan göras i enkelhet i klassrummet eller i samarbete med till exempel kommunens kulturskola.

Skapande skola

Genom satsningen på Skapande skola finns möjlighet att söka medel från Kulturrådet för att anlita professionella kulturaktörer att samarbeta med.

Målgrupp

Barn och ungdomar i grundskolan och gymnasiet

Material

  • Arbetsbok
  • DVD medföljer

DVD:n beskriver ett exempel på fördjupat arbete i det pilotprojekt som genomfördes för att testa övningarna i Vem är jag? -en arbetsbok om identitet och självbild. Den innehåller dels en utvärdering från de ungdomar och pedagoger som deltog och dels den dansföreställning som togs fram utifrån det som kommit fram under deras arbete med övningarna.

Se exempel på filmklipp från DVD:n

Varje dansscen är ett resultat av en eller flera övningar i arbetsboken, använd dem gärna för att få igång samtal och diskussion?

 

Dansföreställning from Region Jönköpings län on Vimeo.

 

Dansföreställning from Region Jönköpings län on Vimeo.