Ett kartläggande samtal fyller också ofta ett motiverande/stödjande syfte och kan göras vid fysiskt möte eller telefon.
En stor del av koordineringsarbetet handlar om patientkontakt där fokus ligger på att skapa motivation, förändring och att ta fram resurser hos individen som ibland kan vara väl dolda.
Det är inte bara hälsan eller ohälsan i sig som påverkar människans känsla av att kunna vara, eller inte kunna vara i arbetslivet. Många kan arbeta trots att de har en kronisk sjukdom, det kan vara andra faktorer än sjukdomen i sig som gör att patienten inte kan arbeta. Det är därför viktigt att inte bara fokusera på sjukdom, symtom och arbete. Likaså är det viktigt att inte bara fokusera på riskfaktorer utan också söka efter faktorer som gynnar tillfrisknande och återgång eller att kunna stanna kvar i arbete ex. patientens resurser.
Ett bra sätt att kartlägga en individs rehabiliteringsbehov är att använda frågeformulär och skattningar och att samtala med individen för att få fram kompletterande uppgifter. Nedanstående formulär och checklistor kan användas för att kartlägga rehabiliteringsbehov utifrån patientens situation. Det som främst påverkar om patienten återgår till arbete är patientens egen tilltro till det.
Brev till patient om rehabkoordinatorns roll inklusive kallelse finns i blankettbiblioteket i Cosmic under brev "Brev till patient - rehabkoordinator".
Film om rehabkoordinering - individuellt stöd, SKR
Kartläggande samtal
Övriga formulär