Navigera till sidans huvudinnehåll

Löss

Löss är millimeterstora insekter som livnär sig på att suga blod från människor. Efter bettet uppstår ofta en liten bettreaktion med klåda. Smitta sker från person till person eller via kläder och föremål genom överföring av löss eller lusägg. Det finns huvudsakligen fyra löss i Sverige varav huvudlöss är den absolut vanligaste.

Huvudlöss

Huvudlöss är vanligt förekommande i Sverige. Den vanligaste spridningsvägen för huvudlöss är direkt hårkontakt mellan två personer eller vid delning av personliga föremål som mössor, kammar eller handdukar. Lusen kan överleva upp till ett dygn utan blod.

Kroppslöss/Klädlöss

Kroppslöss/klädlöss är ovanliga i Sverige nu för tiden. De sprids från person till person genom nära fysisk kontakt eller genom smutsiga kläder eller sängkläder.

Vägglöss

Vägglöss finns framför allt utomlands och kan från t ex. hotellrum och transportmedel följa med resenärer hem via bagage och kläder. De gömmer sig ofta i sprickor och skrymslen nära sängar och möbler där den kan gå i dvala och överleva flera månader även utan tillgång till blod.

Flatlöss

Flatlöss trivs särskilt i den täta kroppsbehåringen, som i ljumskarna, pubisområdet, bröstet, armhålorna och ibland även skägget. Spridningen är främst kopplad till sexuell kontakt och smittspridning i vården är ovanligt.

Riktlinjer och rutiner

Vägglöss – vårdhygieniska rekommendationer för öppen- och slutenvård