Navigera till sidans huvudinnehåll

Mpox

Mpox orsakas av apkoppsvirus som är genetiskt besläktat med smittkoppor, men ger en mildare sjukdom.  Det finns två typer av mpox. Den västafrikanska typen (klad II) har sedan 2022 förekommit i en global smittspridning bland framför allt män som har sex med män. Den centralafrikanska typen (klad I) sprids sedan 2022 i Demokratiska republiken Kongo. Detta utbrott har vuxit under 2024 och smittspridning sker nu även i andra länder i regionen. I detta utbrott har smitta huvudsakligen skett mellan hushållskontakter och även många barn är drabbade. Smittan kan även spridas genom sexuella kontakter. Klad I förefaller vara mer smittsam än klad II.

Sjukdomen debuterar ofta med feber, allmän sjukdomskänsla, huvudvärk, halsont, hosta, muskelvärk och svullna lymfkörtlar och följs sedan av blåsor i hud och slemhinnor. Klad II ger framför allt blåsor kring könsorganen, kring analöppningen eller runt/i munnen. Allmänsymtom kan då ibland saknas. Klad I förefaller ge mer uttalade allmänsymtom och blåsor med större spridning över hud och slemhinnor.

Inkubationstiden är vanligtvis 6-13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.

Mpox är en allmänfarlig sjukdom som är anmälningspliktig och smittspårningspliktig.

Behandlande läkares ansvar

  • Medicinskt omhändertagande
  • Förhållningsregler
  • Smittspårning
  • Smittskyddsanmälan

Medicinskt omhändertagande

Patienter med högre smittrisk handläggs i första hand på infektionskliniken:

  • Bekräftat fall
  • Misstänkt fall med direkt eller indirekt koppling till det pågående utbrottet i Afrika som därmed misstänkas tillhöra klad I
  • Patient med symtom på mpox och kontakt (direkt eller via smittkedja) med bekräftat fall eller med fall med stark klinisk misstanke om mpox
  • Patient som är man och har haft sexuell kontakt med en annan man och med allmänsymtom eller luftvägssymtom och utbredda utslag

Patienter med lägre smittrisk handläggs i första hand på STI-mottagning:

  • Alla andra patienter som har genitala eller perianala utslag eller blåsor (men utan allmänsymtom eller luftvägssymtom och som saknar anamnes på exponering) som provtas med misstanke om mpox.

Mpox är inte högsmittsamt, utan i regel krävs nära och/eller långvarig kontakt för smitta. Möjliga smittvägar är droppsmitta (stora droppar från luftvägarna) eller kontaktsmitta (direktkontakt med utslag, blåsor, sår).

Vid patientnära vårdmoment ska personlig skyddsutrustning användas. Vilken skyddsutrustning som ska användas i olika situationer beskrivs i Vårdhygieniska riktlinjer.

Diagnostik

Diagnosen mpox misstänks utifrån epidemiologi och klinisk bild. Den verifieras genom att virus (eller virus-DNA) påvisas med PCR eller elektronmikroskopi. Prov tas i första hand från blåsor eller sår, men andra provmaterial som nasofarynx, svalg, urin eller blod kan bli aktuella.

Läs mer om provhantering, provtagningsmaterial m.m. i Provtagningshandboken, se länk under Riktlinjer och rutiner.

Förhållningsregler

Ge förhållningsregler enligt smittskyddsblad till bekräftat eller misstänkt fall och till nära kontakter med hög risk för smitta.

Smittspårning

Smittspårning ska utföras skyndsamt vid alla fall av mpox och kan behöva påbörjas redan innan provsvar föreligger. Smittspårning syftar dels till att identifiera smittkällan och dels till att identifiera och informera personer som kan vara utsatta för smitta. Det är behandlande läkares ansvar att se till att smittspårning blir utförd, men smittspårningsarbetet kan överlåtas till en annan person, t ex en smittspårare med erfarenhet av att smittspåra sexuellt överförbara infektioner.

De kontakter patienten haft under 21 dagar före första symtom behöver identifieras och kontaktas och ska provtas generöst vid misstänkta symtom.

Nära kontakter som bedöms vara utsatt för hög smittrisk från patienten betraktas som misstänkta fall och ska ges förhållningsregler. Detta gäller t ex sexualkontakter, nära hushållskontakter eller vårdpersonal som utfört riskmoment utan adekvat skyddsutrustning.

Kontakter med låg smittrisk får information om att vara uppmärksamma på symtom, men kan i stor utsträckning leva som vanligt.

Läs mer om smittspårning i smittskyddsbladen.

Smittskyddsblad

För mpox finns följande smittskyddsblad:

  • Smittskyddsblad för läkare
  • Smittskyddsblad för patienter
  • Information till nära kontakter med hög risk för smitta
  • Information till kontakter med låg risk för smitta

Här hittar du alla smittskyddsblad, inklusive översättningar: 

Smittskyddsanmälan

Alla fall ska senast dagen efter diagnos anmälas till smittskyddsläkaren via Sminet.

Inloggning till Sminet:

Klinisk anmälan bör innehålla:

  • Insjukningsdatum
  • Sannolikt smittland
  • Uppgifter om det finns flera misstänkta fall i omgivningen
  • Smittväg
  • Om smittspårning påbörjats och av vem

Kostnadsfrihet

Eftersom mpox är en allmänfarlig sjukdom ska provtagning, vård och behandling vara kostnadsfri.

Riktlinjer och rutiner

Vårdhygieniska riktlinjer – mpox (tidigare apkoppor)

Om provtagning för apkoppsvirus (Provtagningshandboken)

Externa länkar

Sjukdomsinformation om mpox (Folkhälsomyndigheten)

Vägledning för vårdhygieniska rutiner i sjukvården gällande mpox (Folkhälsomyndigheten)

Rekommendationer till resenärer med anledning av spridning av mpox (Folkhälsomyndigheten)

Vaccination mot mpox (Folkhälsomyndigheten)