Mykoplasmainfektion är en luftvägsinfektion orsakad av bakterien Mycoplasma pneumoniae. Vanliga symtom är heshet, hosta och huvudvärk som är självläkande. En mindre andel får lunginflammation som kan behöva antibiotikabehandlas.
Mykoplasmainfektion smittar via nära kontakt mellan personer, genom små och stora droppar från luftvägarna. Inkubationstiden, det vill säga tiden från att en person har blivit smittad till att hen får symtom, är två till tre veckor. Ungefär vart fjärde år förekommer en större smittspridning av mykoplasmainfektion i samhället.
Mykoplasmainfektion är inte anmälningspliktig eller smittspårningspliktig.
Provtagning
Mykoplasma påvisas med PCR i prov taget från bakre svalgväggen eller sputum. Behovet av provtagning avgörs individuellt. Beslut om placering av vårdtagaren (t ex enkelrum), eventuell skyddsutrustning och andra vårdhygieniska åtgärder tas främst utifrån den kliniska misstanken om en smittsam luftvägsinfektion.
Smittsamhetsbedömning
Smittsamheten vid mykoplasmainfektion kan vara långvarig. Patient som inte behandlas med antibiotika är som mest smittsam under den första sjukdomstiden till dess att klinisk förbättring skett. Patient som får antibiotika mot mykoplasmainfektion bedöms smittsam till dess att antibiotikabehandlingen är avslutad och patienten samtidigt blivit kliniskt förbättrad.
Riktlinjer och rutiner
Vårdhygieniska riktlinjer vid smittsamma luftvägsinfektioner
Munskydd som smittförebyggande åtgärd inom vård och tandvård
Externa länkar
Sjukdomsinformation om mykoplasmainfektion (Folkhälsomyndighetens webbplats)