Navigera till sidans huvudinnehåll

Ordination och hantering av läkemedel via enteral infart eller sond

STYRANDE DOKUMENT RJL 20170823

Om en patient har svårt att administrera läkemedel peroralt, men har en enteral infart eller sond för nutritionsbehandling, kan läkemedel administreras via den infarten.

Att tänka på vid ordination

I samband med att patienten går över till att få läkemedel administrerade via enteral infart eller sond rekommenderas en läkemedelsgenomgång av nuvarande behandling, se Riktlinjer för ordination och hantering av läkemedel, avsnittet om Läkemedelsgenomgång. Det kan vara aktuellt att avsluta eller pausa läkemedelsbehandling för att minska antalet läkemedel som ska administreras via den enterala infarten/sonden. Vid övergång till enteral administrering är det viktigt att beakta:

  • Sondspetsens läge (mynnar ut i ventrikel, duodenum, jejunum) samt sondens storlek (diameter).
  • Tillförsel av sondmat i förhållande till läkemedelsadministrering (kontinuerlig tillförsel eller intermittent).
  • Behov av byte till en annan beredningsform av läkemedlet eller justering av doseringen.
  • Om läkemedelshanteringen är praktiskt genomförbar, tex tid för och kunskap om enteral administrering av läkemedel.

Läkaren gör lämpliga justeringar och dokumenterar i läkemedelslistan hur läkemedel ska administreras (via PEG, via sond etc.), se Enteral läkemedelsadministrering – Förslag på ordination i läkemedelslista.

Att tänka på vid iordningställande och administrering

Iordningställande och administrering av enteral läkemedelsdos skiljer sig ifrån oral tillförsel och följande är viktigt att beakta:

  • Använd alltid läkemedelsspruta avsedd för sond.
  • Iordningställ i första hand ett läkemedel per spruta.
  • Om läkemedlet inte administreras direkt ska den förses med kork och märkas med patientens identitet, läkemedlets namn, styrka, tidpunkt för administrering, vem som iordningställt dosen och tidpunkt för iordningställande.
  • Läkemedel bör inte blandas med sondnäringen
  • Spola sonden med vatten före och efter tillförsel, till vuxen rekommenderas 15-30 ml anpassat efter sondens storlek och längd..
  • Om flera läkemedel administreras efter varandra, spola sonden med vatten mellan varje läkemedel.

Vilka volymer av vatten som ska användas vid upplösning/spädning och spolning beror på patientens ålder, eventuella vätskerestriktioner samt sondens dimension. Volymen vatten ska bedömas av läkare. Om den enterala infarten mynnar ut i ventrikeln rekommenderas i första hand vanligt dricksvatten av god kvalitet. Om den enterala infarten mynnar i duodenum/jejunum krävs extra hög renlighet eftersom förbikopplas magsyran, men det saknas evidens för att sterilt vatten behöver användas. Hos immunsupprimerade patienter samt till nyfödda och prematurt födda barn ska sterilt vatten alltid användas.

Att tänka på för olika beredningsformer

Flytande orala beredningar

  • Flytande orala beredningar med hög viskositet (tjockflytande) eller med hög osmolaritet (t.ex. om de innehåller sorbitol) kan behöva spädas med vatten.
  • Orala droppar går oftast bra att administrera direkt men kan behöva spädas om volymen är liten.

Tabletter och kapslar

  • Många tabletter som går att administrera enteralt löser sig lätt och placeras med fördel direkt i enteral spruta. Dra ur kolven ur den perorala sprutan. Lägg in tabletten. Sätt tillbaka kolven och dra upp vatten.
    • Munsönderfallande tabletter kan ofta lösas i mycket små mängder vatten (5-10 ml).
    • Vanliga tabletter löser sig oftast snabbt och fullständigt i en liten volym (10-30 ml) vatten.
  • Tabletter som inte löser sig direkt (det tar mer än 30 minuter att lösa upp) behöver krossas. Finfördela tabletten i tablettkross. Häll den krossade tabletten i sprutan och tillsätt vatten (10-30 ml).
  • Hårda kapslar ska kontrolleras så att kapseln får öppnas/delas. Vissa kapslar kan skruvas isär och innehållet kan tömmas ut och lösas upp i vatten. Depotgranulat från kapsel får inte krossas men kan slammas upp i vatten.
  • Vissa beredningar, tex entero- eller depotberedningar får inte krossas/ delas/ slammas upp.
  • Brustabletter löses upp enligt anvisning i FASS. För att minska obehag för patienten ska brustabletterna brusa klart före administrering i sond. Brustabletter måste iordningställas i en öppen mugg på grund av gasutveckling.

Information kring vilka tabletter och kapslar som kan delas/ krossas/ öppnas finns i läkemedlets bipacksedel, på fass.se under rubriken delbarhetsinformation, på Stöd vid läkemedelshantering från Region Skåne eller i Knuse-/ delelisten från Norge.

Oralt pulver och dosgranulat

  • Löses upp i vatten eller enligt anvisning i FASS före administrering.
  • Depotgranulat får inte krossas men kan slammas upp i vatten.

Problem vid iordningställande och administrering

Förebygg slangocklusion genom att spola med vatten före och efter läkemedelsadministrering, använd lämpliga beredningsformer och administrera ett läkemedel i taget.

Om ocklusion uppstår, spola sonden med vanligt dricksvatten så snart som möjligt.

  • Dra upp 15–30 ml vatten i en 50 ml spruta för enteralt bruk.
  • Spola och aspirera upprepade gånger.

Processen kräver tålamod då det kan ta 30 minuter eller mer att lösa upp ocklusionen. Användning av mindre sprutor rekommenderas inte i första hand, eftersom högre tryck i den enterala infarten kan leda till att den spricker, men om ocklusionen inte löser sig kan en mindre spruta prövas, men med noggrant övervägande av risken för att den kan spricka. Om ocklusionen inte kan

åtgärdas, behöver den enterala infarten bytas.

Sidinformation

Innehållsansvarig

Malin Holmqvist

Gäller från

2023-09-11

Version

5.0

Handlingstyp

Rutin

Handlingsslag

STYRANDE DOKUMENT

Godkänt av

Mårten Lindström

Dokument-ID

113928

Källa

Evolution