Förskrivning av ordinerade läkemedel
Grundregeln är att ordinerade läkemedel som används i öppenvård förskrivs på recept och att ordinerade läkemedel som administreras i slutenvård rekvireras till vårdenhetens läkemedelsförråd. Inom Region Jönköpings län (RJL) finns ett antal undantag som anges i följande avsnitt.
Eventuellt iordningställande och överlämnande av läkemedel, i samband med ordination, ska dokumenteras enligt Riktlinjer för ordination och hantering av läkemedel -Folkhälsa och sjukvård (rjl.se), avsnitt ”Iordningställande och administrering eller överlämnande” och inom RJL rekommenderat arbetssätt Administrera eller Överlämna läkemedel i öppenvård eller vid hemgång från sjukhus (rjl.se).
Undantag vid ordination av läkemedel i öppenvård
Grundregeln är att ordinerade läkemedel som används i öppenvård förskrivs på recept.
Receptfria läkemedel
Vid vissa tillstånd, såsom vid kortvariga sjukdomstillstånd av egenvårdskaraktär, vid pollenallergi eller vid torrhet där sjukdom inte är orsak rekommenderas receptfri behandling utan receptförskrivning, Förskrivning av läkemedel som kan köpas receptfritt-Folkhälsa och sjukvård (rjl.se). Ordinationen kan med fördel dokumenteras i Cosmics läkemedelslista. För patienter som får stöd i läkemedelshanteringen av kommunal hälso- och sjukvård ska ordinationen dokumenteras i Cosmics läkemedelslista. Observera att för patienter med maskinellt dosdispenserade läkemedel så syns inte receptfria ordinationer i Pascal, eftersom de inte förskrivs på recept. Det är därför centralt att även dessa patienter får en utskrift av Cosmics läkemedelslista.
Receptbelagda läkemedel vid akut, kort behandling
Läkemedel kan, om behandlingen är akut och ska pågå en kortare tid (max två veckor), ordineras och lämnas ut ifrån en öppenvårdsmottagning alternativt ifrån ett kommunalt läkemedelsförråd utan receptförskrivning. Ordinationen ska dokumenteras i Cosmics läkemedelslista. Observera att för patienter med maskinellt dosdispenserade läkemedel så syns inte dessa ordinationer i Pascal, eftersom de inte förskrivs på recept. Det är därför centralt att även dessa patienter får en utskrift av Cosmics läkemedelslista.
Läkemedel som administreras på en öppenvårdsmottagning
Läkemedel som administreras till patient på en öppenvårdsmottagning, akut eller planerat i form av till exempel parenterala infusioner av järn eller immunglobuliner, iordningställs i första hand ifrån vårdenhetens läkemedelsförråd. Ordinationen ska dokumenteras i Cosmics läkemedelslista. Observera att för patienter med maskinellt dosdispenserade läkemedel så syns inte dessa ordinationer i Pascal, eftersom de inte förskrivs på recept. Det är därför centralt att även dessa patienter får en utskrift av Cosmics läkemedelslista.
Receptbelagda läkemedel inför operation eller undersökning
Receptbelagda läkemedel som används inför operation eller undersökning, t.ex. laxantia inför koloskopi eller lågmolekylärt heparin inför bridgning, ska förskrivas på recept och patienten ska informeras om att hämta ut läkemedel på ett öppenvårdsapotek.
Om receptförskrivning inte är möjligt, till exempel vid restnotering eller om lämplig förpackningsstorlek saknas, kan patienten hämta läkemedel hos den ordinerande.
Om inget av ovanstående är möjligt kan ordinerande enhet välja att skicka läkemedel till patient via post. Narkotiska läkemedel och kylvaror får aldrig skickas med post. Den som skickar läkemedel ansvarar för att bedöma om läkemedlet tål de temperaturer som läkemedlet utsätts för under transporten. Läkemedel skickas i ett vadderat kuvert, i god tid inför den planerade operationen/ undersökningen.
Arbetssättet för hur bedömning görs, vilka läkemedel som omfattas och i vilka lägen läkemedel hämtas/skickas ska vara beskrivet i vårdenhetens lokal rutin för ordination och hantering av läkemedel.
Ansvarig läkare ansvarar för att patienten får ett skriftligt underlag på ordinationen, i första hand i form av Cosmics läkemedelslista, där preparatnamn, styrka, dos, administreringssätt och behandlingstid framgår. Observera att för patienter med maskinellt dosdispenserade läkemedel så syns inte dessa ordinationer i Pascal, eftersom de inte förskrivs på recept. Det är därför centralt att även dessa patienter får en utskrift av Cosmics läkemedelslista.
Palliativa läkemedel
För patienter som inkluderas i palliativ vård ska lämpliga orala och parenterala vid behovs-läkemedel mot till exempel smärta, illamående och oro/ångest finnas ordinerade i Cosmics läkemedelslista. Förteckning över lämpliga läkemedel finns på Fakta Palliativ vård, Behovsläkemedel, palliativ vård-Folkhälsa och sjukvård (rjl.se) och som läkemedelsmallar i Cosmic (sök på ”palliativ” under Läkemedel eller Paket). Vid behovs-läkemedel ska finnas tillgängliga i patientens hem i god tid före förväntat behov. Läkemedel tas ifrån läkemedelsförråd hos SSIH eller i kommunal hemsjukvård. Vid behovs-läkemedel förskrivs endast på recept om behovet av läkemedlet blir regelbundet eller omfattande. Flera palliativa vid behovs-läkemedel inte omfattas av läkemedelsförmånen. Vid receptförskrivning finansieras dessa av RJL enligt Regionsubventioner-Folkhälsa och sjukvård (rjl.se), se rubriken ”Läkemedel som inte omfattas av läkemedelsförmånen”. Observera att för patienter med maskinellt dosdispenserade läkemedel så syns inte dessa initiala vid behovs ordinationer i Pascal, eftersom de inte förskrivs på recept. Det är därför centralt att även dessa patienter får en utskrift av Cosmics läkemedelslista.
Undantag vid ordination av läkemedel i slutenvård
Grundregeln är att ordinerade läkemedel som administreras i slutenvård rekvireras till vårdenhetens läkemedelsförråd.
Användning av patientens egna läkemedel under vårdtid
Om patienten godkänner det, kan vårdpersonal eller patienten själv använda patientens egna läkemedel under vårdtiden, Självadministrering i slutenvård (rjl.se). Patienten får ingen kostnadsersättning från vårdenheten för de använda läkemedlen.
Receptförskrivning av läkemedel som används till patient inskriven i slutenvård kan ske med patientens medgivande. Det kan användas för läkemedel som av hygienskäl är personbundna, tex en inhalator, insulinpenna eller ögondroppsflaska. Det kan även användas för läkemedel där fortsatt behandling ska ske i hemmet men som startas upp under vårdtid för att patienten ska lära sig handhavandet, t.ex. subkutana injektioner med erytropoetin. Patienten bekostar i dessa fall läkemedlet själv genom högkostnadsskyddet.
Receptförskrivning när patient skrivs ut från slutenvård
Recept ska förskrivas på receptbelagda läkemedel som är nyinsatta eller dosjusterade under vårdtiden och där behandlingen ska fortsätta i hemmet. Om patienten i samband med utskrivning från slutenvård önskar förnyelse av recept på andra läkemedel än de som initierats eller ändrats under vårdtiden, ska patienten i första hand hänvisas till sin ordinarie förskrivare. Förskrivning på recept av enstaka läkemedel som ”håller på att ta slut” kan göras av praktiska skäl. I dessa fall förskrivs en mindre förpackning med ett (1) uttag, och patienten ombeds sen kontakta sin ordinarie förskrivare för fortsatt förskrivning.
I följande fall bör vårdenheten iordningställa och överlämna läkemedel till patient för fortsatt behandling i hemmet ifrån vårdenhetens läkemedelsförråd istället för att förskriva recept:
- Om behandlingen är initierad under vårdtiden och ska fortsätta en kortare tid (max två veckor) efter vårdtillfället.
- Om den minsta förpackning som kan förskrivas på recept är för stor för tänkt behandlingstid.
I ovanstående fall ansvarar ansvarig läkare för att patienten får ett skriftligt underlag på ordinationen, i första hand i form av Cosmics läkemedelslista, där preparatnamn, styrka, dos, administreringssätt och behandlingstid framgår. Observera att för patienter med maskinellt dosdispenserade läkemedel så syns inte dessa ordinationer i Pascal, eftersom de inte förskrivs på recept. Det är därför centralt att även dessa patienter får en utskrift av Cosmics läkemedelslista.
Sidinformation
Innehållsansvarig
Malin Holmqvist
Gäller från
2024-09-09
Version
7.0
Handlingstyp
Riktlinje
Handlingsslag
STYRANDE DOKUMENT
Godkänt av
Mårten Lindström
Dokument-ID
115525
Källa
Evolution