Hjälpmedel vid urin/tarminkontinens och urinretention - regler vid förskrivning
För vem
För personer som har ett påvisat och varaktigt urinläckage, urinretention eller avföringsläckage som konstaterats genom utredning.
För personer med tillfälliga behov till exempel efter operation eller i väntan på operation.
Förskrivning till barn
För barn med vårdåtagande på barnkliniken förskriver de till barn som har en medicinsk sjukdom och är i behov av inkontinenshjälpmedel.
För barn med vårdåtagande inom habilitering och som har urin-/ tarminkontinens på grund av underliggande funktionsnedsättning sker förskrivning och uppföljning av inkontinenshjälpmedel på vårdcentralen.
För barn med vårdåtagande på Barn- och ungdomsmedicinska mottagningen (BUMM) utreds och förskrivs inkontinenshjälpmedel till barn med enures, till de barn där behovet oftast är övergående. Lakansskydd kan förskrivas, gäller barn som är över 6 år och som är i behandling på BUMM.
För barn under fyra år förskrivs normalt inga inkontinensskydd. I de fall barnets sjukdom eller funktionshinder medför en ökad förbrukning av inkontinensskydd, sker förskrivning (enligt ovan) av merförbrukningen upp till fyra års ålder. Efter fyra års ålder förskrivs hela förbrukningen. Normal förbrukning är 6 skydd/dag.
Mål med behandlingen
Att kunna leva ett liv som inte begränsas av inkontinens från blåsa och/eller tarm.
Att kunna tömma blåsan (vid urinretention) och/eller tarm.
Förskrivare
Uroterapeut
- Stomiterapeut
- Läkare
- Sjuksköterska
Eget ansvar
Inkontinensskydd med absorptionskapacitet <100 ml Rothwell går under egenansvar och bekostas av patienten själv. För barn under 18 år gäller <50 ml.
Om patienten önskar kroppsnära skydd, fixeringsbyxor, madrasskydd, lakansskydd eller hygienunderlägg utöver bedömt - eller rekommenderat behov får patienten stå för detta själv. Patienten hänvisas då till hjälpmedelsbutiker, apotek eller dagligvaruhandeln.
Inför förskrivning
Förskrivning av hjälpmedel ska föregås av noggrann bedömning och utredning för att undvika att bakomliggande behandlingsbara orsaker förbises. Produkterna utprovas och förskrivs individuellt som komplement till annan behandling. Ställningstagande till val av produkt, beräknad förbrukning och planerad uppföljning ska dokumenteras i patientens journal.
Genom hela förskrivningsprocessen, tänk på:
- Diagnos
- Aktivitet
- Typ av inkontinens
- Kognitiv förmåga
- Kön och kroppsform
- Ekonomi
- Miljö
Antal
Inkontinenshjälpmedel förskrivs för max 12 månader med uttagsperiod på tre månader. Kortare period kan väljas om tillståndet inte är kroniskt eller på något annat sätt instabilt eller kortvarigt. Förskrivning av absorberande skydd bör inte överstiga sex skydd per dygn.
Förskrivning av tappningskatetrar bör inte överstiga åtta katetrar per dygn.
Uppföljning
Förskrivaren vid behandlande enhet ansvarar för att utvärdering och uppföljning av förskrivningen sker minst en gång per år eller tidigare vid förändrat behov.
Sidinformation
Innehållsansvarig
Britt Forsberg
Gäller från
2024-03-28
Version
1.0
Handlingstyp
Regler
Handlingsslag
STYRANDE DOKUMENT
Godkänt av
Britt Forsberg
Dokument-ID
305781
Källa
Evolution