Navigera till sidans huvudinnehåll

Riktlinjer för bemötande av patienter med förolämpande, hotfullt eller diskriminerande beteende

STYRANDE DOKUMENT RJL 20170823

Följande riktlinjer tydliggör Region Jönköpings läns övergripande förhållningssätt och regelverk för situationer där patienter eller närstående på ett förolämpande, hotfullt eller diskriminerande sätt:

  • kräver att få vård av en viss kategori av behandlare och därmed anser sig ha rätt att välja bort andra kategorier eller individer
  • kräver eller utövar någon form av utpressning för att erhålla vård eller andra tjänster.
     

Se även rutin för bemötande av patienter med förolämpande, hotfullt eller diskriminerande beteende som belyser och ger stöd för konkret handling. Den kan också tillämpas i situationer då patienter av andra skäl än ovanstående uppträder förolämpande, hotfullt eller inte följer gällande ordningsregler.

Utgångsläge

En patient har rätt att få sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård av god kvalitet. Så långt det är möjligt ska vården planeras och genomföras i samråd med patienten. Även närstående ska få möjlighet att medverka vid utformningen och genomförandet av vården, om det är lämpligt och om bestämmelser om sekretess eller tystnadsplikt inte hindrar detta.

En patient har rätt att inom eller utom den region där hen är bosatt välja vårdgivare/utförare av offentligt finansierad öppen vård. När det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, och om kostnaderna för behandlingen framstår som befogade, ska patienten ges möjlighet att välja. Patienten har också i vissa fall rätt till en ny medicinsk bedömning.

Patienter och närstående har rätt att bli bemötta med omtanke, respekt och värdighet oavsett kön, etnicitet, religion eller trosuppfattning, sexuell läggning, ålder, könsöverskridande identitet eller uttryck, eller funktionshinder. På samma sätt som vårdpersonal förväntas ha ett respektfullt bemötande gäller det omvända, nämligen att patienter och närstående visar respekt gentemot personal som arbetar i vården.

Region Jönköpings län tillämpar kompetensbaserad rekrytering, vilket innebär att den mest kompetenta sökanden ska få jobb oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Befolkning och patienter kan därmed förvänta sig att vårdpersonal som grupp kännetecknas av mångfald. Patienter som söker vård inom Region Jönköpings län ska känna trygghet i att alla medarbetare har den kompetens och erfarenhet som krävs för att ge god och säker vård utifrån medicinskt bedömda vårdbehov.

Vårdinrättningar är tillgängliga för allmänheten men utgör generellt sett inte offentliga platser. Endast den som har ett befogat intresse av tillträde till lokalerna har rätt att vistas där. Där råder till exempel sträng sekretess och patienter och besökare ska förhålla sig till lag och ordningsregler.

Precisering av villkor och regler

Det är vårdens uppgift att utifrån patientens medicinska tillstånd välja det behandlingsalternativ och därmed också den profession som bäst tillgodoser patientens behov utifrån de resurser som finns att tillgå. En patient kan framföra önskemål om att få träffa en viss behandlare, men har ingen rätt att ställa krav på att bli behandlad av personal av ett visst kön, etniskt ursprung, trosuppfattning eller liknande. Vården har inte heller skyldighet att vara organiserad så att specifika krav på behandlarens personliga egenskaper tillgodoses.

Region Jönköpings län ser allvarligt på och tolererar inte att en medarbetare i samband med dialog om vårdens utförande utsätts för diskriminerande beteende eller hot. Hot mot medarbetare polisanmäls i samråd med den som har utsatts. Otrygg personal riskerar att göra missbedömningar och misstag som i sin tur påverkar patienter negativt. Kränkningar och trakasserier av medarbetare utgör därmed indirekt en patientsäkerhetsfråga. I ett arbetslag måste också medarbetare sinsemellan visa varandra respekt och omsorg. Vårdpersonal får inte själva ta aktiv del i ett diskriminerande beteende gentemot kollegor genom att bejaka patienters eller närståendes orättmätiga krav.

Vårdgivare är skyldiga att ge vård vid direkt livshotande tillstånd. All annan vård, med undantag för tvångsvård, är frivillig och kräver patientens samtycke. Det betyder att patienten kan tacka nej till den vård som erbjuds och kontakta någon annan vårdgivare. Att utöva sin rätt till självbestämmande handlar i det här fallet inte om möjlighet att kräva viss vård eller behandlare, utan om att avstå från den vård som erbjuds.

Konsekvenser av förolämpningar, hot eller diskriminerande beteende

En patient som på ett förolämpande, hotfullt eller diskriminerande sätt ställer krav på viss behandling eller vägrar bli behandlad av viss medarbetare anses tacka nej till erbjuden vård. På motsvarande sätt anses en våldsam eller hotfull patient genom sitt beteende dra tillbaka sitt samtycke till vård. Vid frivillig vård kan patienten efter information om de medicinska konsekvenserna hänvisas till någon annan utövare av hälso- och sjukvård. En hänvisning måste samtidigt alltid vägas mot patientens vårdbehov och situation i övrigt.

Om ett samtal om olika aspekter på vårdens utförande riskerar att trappas upp till en aggressiv konflikt kan det, förutsatt att det medicinska tillståndet inte är akut livshotande, bli nödvändigt att fysisk avvisa patienter och närstående från regionens lokaler med hjälp av ordningsvakt.

Sammanfattning - patienträttigheter

En patient har rätt:

  • till god och säker vård av kompetent personal
  • att tacka nej till den vård och behandling som erbjuds
  • till samråd kring sin egen vård och behandling
  • att med vissa förbehåll påverka valet av behandling
  • att i vissa fall erhålla en ny medicinsk bedömning
  • att byta vårdcentral eller annan vårdgivare/utförare av offentligt finansierad öppen vård
  • att neka närvaro av studenter
  • framföra önskemål om att få träffa en viss behandlare.

Det betyder samtidigt att patienten inte har rätt att:

  • kräva viss behandling eller vissa tjänster om de inte är motiverade utifrån sjukdomstillståndet
  • välja kategori av behandlare eller specifik behandlare på individnivå
  • framföra önskemål av diskriminerande karaktär
  • uppträda störande, förolämpande, hotfullt eller på annat sätt bryta mot gällande ordningsregler.

Referenser


Se även ”Riktlinje för bemötande i riskfyllda situationer i arbetsmiljön” på intranätet.

Sidinformation

Innehållsansvarig

Agneta Björck

Gäller från

2021-10-05

Version

9.0

Handlingstyp

Riktlinje

Handlingsslag

STYRANDE DOKUMENT

Godkänt av

Eivor Blomqvist

Dokument-ID

163689

Källa

Evolution