Navigera till sidans huvudinnehåll

Vägglöss - utbrott inom vård och omsorg

STYRANDE DOKUMENT RJL 20170823

Hantering av vägglöss inom vård och omsorg

Vägglusen (Cimex Lectularius) är stor som en äppelkärna, 4-5 mm. Honan lägger 1-5 ägg om dagen. När vägglusen kläcks efter 1-2 veckor kan den börja suga blod direkt och det gör den under natten från sovande människor. Sticket kan utlösa en allergisk reaktion med klåda, svullnad och rodnad. Reaktionen kan komma flera dagar efter själva sticket. Tecken på vägglöss kan vara bett på kroppen, små runda blodfläckar på lakan och knappnålsstora svarta prickar där den lever.

En tom vägglus är genomskinlig medan den blir rödbrun när den sugit blod. I brist på föda kan den gå i dvala i upp till ett år. Då är den inte tjockare än ett kreditkort och är svår att upptäcka. Under dagtid gömmer sig vägglössen i sängar, soffor, golvlister, gardiner, rullstolar, väskor och skor.

Vägglusen kan följa med hem i bagage eller i begagnade möbler och kan sedan spridas vidare. En vägglus kan inte hoppa eller flyga utan förflyttar sig krypande. Den orsakar ingen spridning av smitta.

Åtgärd

Vid stark misstanke eller vetskap om att en person har vägglöss i hemmet ska följande åtgärder vidtas då denne har personlig kontakt med sjukvården:

  • Alla tillhörigheter som personen har med sig som väska, ytterkläder eller annat ska läggas i plastsäck som försluts. Personen i sig själv utgör ingen eller mycket liten risk för att sprida vägglöss och kan därför samvårdas med andra. Basala hygienrutiner gäller.
  • Vid inläggning på sjukhus bör personen få rena kläder. De egna kläderna läggs i plastpåse som försluts
  • Cirkulationstextilier som t.ex. lakan, filtar, kläder läggs i vanlig tvättsäck som försluts och skickas till TvNo. Textilier som inte tvättas centralt tvättas i minst 60°C
  • Vid hembesök bör medhavd väska eller annan utrustning inte placeras i sängen. Placera det gärna i en plastpåse under besöket
  • Avfall hanteras som vanligt avfall
  • Städning enligt vanlig städrutin

 

Vid frågor kontakta Smittskydd Vårdhygien.

Sidinformation

Innehållsansvarig

Malin Bengnér

Gäller från

2018-10-12

Version

1.0

Handlingstyp

Vårdriktlinje

Handlingsslag

STYRANDE DOKUMENT

Godkänt av

Malin Bengnér

Dokument-ID

101809

Källa

Evolution