Höftfyseolys
Du har drabbats av en ovanlig sjukdom i höftleden, Höftfyseolys (på engelska Slipped capital femoral epiphysis). Vi vet oftast inte vad som är orsaken till den glidning som då uppstår i tillväxtområdet nära höftledskulan. Vi tar några blodprover under vårdtiden för att utesluta bakomliggande sjukdomar, såsom t.ex. sköldkörtelhormonbrist, men oftast finner vi ingen direkt orsak till varför just du drabbats. Övervikt spelar stor roll i utvecklingen av sjukdomen men är inte den enda orsaken då vi vet att även barn/ungdomar som är normalviktiga kan drabbas. Höftfyseolys drabbar i Sverige nästan lika många flickor som pojkar.
Under vårdtiden kontrollerar personalen längd och vikt innan hemgång så vi får med aktuella uppgifter om de faktorer som kan ha betydelse för sjukdomsutvecklingen. Sjukdomen drabbar vanligen barn/ungdomar i åldrarna 9-15 år dvs. fram till dess längdtillväxten avstannat i benen. Då du kan drabbas av sjukdomen i båda höftlederna (ibland är det så redan från början) har vi ett vårdprogram som gör att för de flesta av er som får sjukdomen i ena höftleden så behandlas ni i förebyggande syfte direkt även i den andra höftleden.
Alla som drabbas av sjukdomen Höftfyseolys och där tillväxtzonen nära höftledskulan fortfarande bidrar till benets längdtillväxt behandlas alltid med en operation inom 1-2 dagar för att förhindra en ökad glidning. Vi stabiliserar då oftast med en fjäderspik, skruv eller flera stift (det blir oftast ungefär samma operation som görs även för den höft som opereras i förebyggande syfte). I enstaka fall finns det en lite mer akut sjukdomsbild där stabiliteten i tillväxtzonen är kraftigt påverkad där operation så gott som alltid sker redan samma dag som du kommer in till sjukhuset.
Hur uppföljningen blir planerad för just dig kommer vi att presentera närmare i samband med att du skrivs ut från sjukhuset.
Data för alla barn som behandlas för Höftfyseolys registreras vid alla Sveriges ortopedkliniker i ett nationellt kvalitetsregister (www.spoq.se). Syftet med det är att vi ska kunna lära oss mer om sjukdomen, hur den påverkar Dig och vilken behandling som är bäst beroende på t.ex. hur stor glidning som skett eller hur pass ostabil tillväxtzonen varit i samband med operationen. Data sammanställs aldrig så att enskilda barn går att identifiera.
Har du ytterligare frågor är DU välkommen att kontakta oss på ortopedmottagningen i Jönköping, telefon 010-242 15 00.
Om dokumentet
Senaste datum 2021-07-28.
Sidinformation
Innehållsansvarig
Bengt Herngren
Gäller från
2023-08-18
Version
4.0
Handlingstyp
Patientinformation
Handlingsslag
STYRANDE DOKUMENT
Godkänt av
Catarina Norheim
Dokument-ID
118133
Källa
Evolution