I barnkonventionen artikel 24, står att ”alla barn har rätt att åtnjuta bästa möjliga hälsa”. För att uppnå det är matvanor en viktig del, hälsosamma matvanor kan göra stor skillnad för barnets hälsa. Region Jönköpings län vill bidra till att fler barn och unga får hälsoamma matvanor, en del i att må bra och hålla sig frisk.
Hur matvanor påverkar hälsan
På kort sikt minskar hälsosamma matvanor hos barn risken för karies, näringsbrist och undervikt och på lång sikt minskar det risken för kroniska sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.
Hälsosamma matvanor är viktigt för barn och unga för god tillväxt, för hjärnans utveckling och det kan i alla åldrar bidra till mer ork och bättre mående. Genom att tidigt etablera hälsosamma matvanor ökar förutsättningen för ett friskare och längre liv. Smakpreferenser och matvanor grundläggs redan i tidig ålder men kan få betydelse för hela livet.
Bra sammansatt mat har en stor betydelse för hälsan, både genom att främja och bevara god hälsa och genom att förebygga sjukdomar. Maten ska vara god samtidigt som den ska ge energi och de näringsämnen barn och unga behöver.
Vad är hälsosamma matvanor
Kroppen fungerar som bäst om man äter regelbundet – frukost, lunch, middag och vid behov något bra mellanmål. Om barnet äter regelbundet är det lättare att undvika att småäta liksom att äta lagom mycket vid måltiderna. Uteblivna måltider kan påverka beteendet och även motivationen att lösa uppgifter eller utmaningar under dagen. Även tandhälsan påverkas av måltidsordningen.
Gemensamma måltider kan ge tillfälle att samtala, fördjupa relationer och dela händelser i vardagen. Uppmuntra barn och unga att äta tillsammans med familj och vänner. Mat är mer än enbart kalorier och näringsämnen.
För barn och unga som växer och utvecklas är det särskilt viktigt att tillgodose kroppens behov av näringsämnen och energi. Genom att äta varierat och att oftast välja näringsrik mat ökar chansen att täcka kroppens behov av näringsämnen.
Matcirkeln kan användas som stöd för att förstå hur man kan äta varierat. Uppmuntra barn och unga att äta livsmedel från matcirkelns alla delar varje dag.
Tallriksmodellen är ett bra sätt att visa hur maten kan fördelas på tallriken för att få en bra balans i måltiden. Det finns en som är anpassad för den som rör på sig enligt rekommendationerna och en för den som inte rör på sig så mycket, och därmed har ett mindre behov av energi.
Nyckelhålsmärkta livsmedel är bra även för barn och unga. Märkningen visar hälsosammare alternativ av mat som är bra för alla som vill äta hälsosamt.