Sjukvårdens ledningsgrupp beslutade i december 2021 att samordna etableringen av länsgemensamma programområden (LPO) och utvecklingen av en enhetlig process för att implementera nationella kunskapsstöd.
Startade länsgemensamma programområden:
- Cancersjukdomar
- Hjärt- och kärlsjukdomar
- Kirurgi och plastikkirurgi
- Levnadsvanor
- Nervsystemets sjukdomar
- Psykisk hälsa
- Rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin
- Rörelseorganens sjukdomar
- Tandvård
- Äldres hälsa och palliativ vård
- Ögonsjukdomar
- Öron-, näs- och halssjukdomar
Återstående:
- Akut vård
- Barns och ungdomars hälsa
- Endokrina sjukdomar
- Hud- och könssjukdomar
- Infektionssjukdomar
- Kvinnosjukdomar och förlossning
- Lung- och allergisjukdomar
- Mag- och tarmsjukdomar
- Medicinsk diagnostik
- Njur- och urinvägssjukdomar
- Perioperativ vård, intensivvård och transplantation
- Reumatiska sjukdomar
De första programområdena hjälper till att förtydliga uppdraget som togs fram efter workshopar 2021 och att utvärdera processerna för etablering av programområden och implementering av kunskapsstöd.
Etablering av länsgemensamma programområden påverkar arbetet i medicinska programgrupper, process- och Faktagrupper. Tidigare intervjuer och kartläggningar visar att dessa grupper ofta stämmer bra överens med de nationella programområdena. Samverkan i och mellan grupperna varierar dock liksom omfattning på uppdrag, mandat och representation från primärvården.
Som en del i förändringsarbetet finns en modell för primärvårdsrepresentation i kunskapsstyrning.
Etableringen av programområden samordnas av staberna för Medicinsk vård, Kirurgisk vård och Psykiatri, rehabilitering och diagnostik tillsammans med sektionerna för folkhälsa och primärvård och rehabilitering.
Då flera fastställda nationella vårdförlopp och kunskapsstöd ställer krav på omfattande samverkan mellan verksamheter och vårdnivåer har sjukvårdens ledningsgrupp målsättningen att alla programområden ska ha startat senast vid utgången av 2024.
Etableringen av programområden och arbetssätt för kunskapsstyrning stöds av en mindre arbetsgrupp på Regionledningskontoret.