Detta är ett utkast till beskriving av hur hälso- och sjukvården i Region Jönköpings län tar fram regionala tillägg till nationella kunskapsstöd.
Beskrivningen utgår från arbetssätt, strukturer, definitioner och kvalitetskrav i Nationellt system för kunskapsstyrning.
Grundläggande principer
Region Jönköpings län implementerar och använder nationella kunskapsstöd i syfte att leverera god och jämlik vård. Nationella kunskapsstöd med eller utan regionala tillägg ersätter motsvarande regionspecifika kunskapsstöd.
Regionala tillägg till nationella kunskapsstöd ska
- utgå från Socialstyrelsens kriterier för god vård
- stödja ordnat införande och ordnad avveckling av arbetssätt, medicinsk teknik och läkemedel
- stödja hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande förhållningssätt
- stödja samverkan med patient och närstående
- stödja omställning till nära vård
- anpassas för användning i patientmöten och vårdövergångar
- kortfattat beskriva ansvarsfördelning, remissrutiner och överenskommelser om tillämpning av de nationella kunskapsstöden
- stämma överens med Region Jönköpings läns styrmodell, politiska beslut, vision och värdegrund samt lagar, författningar och avtal.
Tillägg kan gälla för både för primär och specialiserad vård eller endast en av vårdnivåerna.
Arbetssätt och ansvar
Region Jönköpings läns produktion av kunskapsstöd ska så långt som möjligt synkroniseras med nationella insatser. Arbetsprocessen följer den generiska modellen för nationella kunskapsstöd som beskriver hur regionerna tillsammans initierar, tar fram, förankrar, fastställer, publicerar och förvaltar kunskapsstöd.
Regionala tillägg till nationella kunskapsstöd kan initieras av länsgemensamma programområden, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp eller en verksamhetschef.
Länsgemensamma programområden samordnar och fördelar uppdragen att ta fram tillägg till arbetsgrupper utifrån regionens samverkansorganisation för kunskapsstyrning.
Utsedd arbetsgrupp förankrar innehållet med berörda verksamheter inför godkännande av ansvarigt programområde, motsvarande grupp med beslutsmandat eller verksamhetschef.
Administration och publicering
Tillägg, i form av text, länkar, tabeller och illustrationer, administreras i regionernas nationella IT-stöd. Eventuella bilagor administreras av utsedd verksamhet i regionens dokumenthanteringssystem. Administrationen samordnas av respektive programområde.
Regionens tillägg visas tillsammans med de nationella rekommendationerna på webbplatserna Folkhälsa och sjukvård och 1177 för vårdpersonal.
Checklista för regionala tillägg
- Anpassa tilläggen utifrån vårdteamens behov vid utredning, behandling och uppföljning.
- Ange om tillägget gäller primär eller specialiserad vård eller båda vårdnivåerna.
- Säkerställ att tilläggen inte är motstridiga de nationella rekommendationerna.
- Skriv om en sak i taget och placera tilläggen under rätt rubrik i kunskapsstödets struktur.
- Följ de nationella skrivreglerna för kunskapsstöd.
- Formulera en kortfattad beskrivning av aktuella överenskommelser mellan verksamheter, vårdnivåer och huvudmän i Jönköpings län under avsnittet Vårdnivå, samverkan och remissrutiner. Ange vilken verksamhet som ansvarar för vad och beskriv rutinerna för samverkan och remisser.
- Precisera vid behov generella nationella rekommendationer för läkemedelsbehandling i samverkan med representanter för läkemedelskommittén. Beakta patientsäkerhet, kostnader och eventuella beslut om ordnat införande. Rekommenderade substanser återspeglas i läkemedelsmallarna i Cosmic.
- Vid behov av omfattande regionspecifika rekommendationer eller beskrivningar kan innehållet placeras i en bilaga i Evolution.
- Länka vid behov till
- andra regionspecifika kunskapsstöd
- regional kvalitetsuppföljning
- regionspecifik patientinformation.