Navigera till sidans huvudinnehåll

Revidera regionala tillägg och regionspecifika kunskapsstöd

Detta är ett utkast till beskrivning av hur hälso- och sjukvården i Region Jönköpings län reviderar regionala tillägg till nationella kunskapsstöd och regionspecifika kunskapsstöd.

Beskrivningen utgår från arbetssätt, strukturer, definitioner och kvalitetskrav i Nationellt system för kunskapsstyrning.

Grundläggande principer

Region Jönköpings län implementerar och använder nationella kunskapsstöd i syfte att leverera god och jämlik vård. Regionala tillägg och regionspecifika kunskapsstöd tas fram endast då motsvarande nationella saknas.

Regionala tillägg och regionspecifika kunskapsstöd ska

  • utgå från Socialstyrelsens kriterier för god vård och stödja ordnat införande och ordnad avveckling av arbetssätt, medicinsk teknik och läkemedel
  • stödja hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande förhållningssätt, samverkan med patient och närstående samt omställning till nära vård
  • vara anpassade för användning i patientmöten och vårdövergångar
  • kortfattat beskriva ansvarsfördelning, remissrutiner och överenskommelser om tillämpning av de nationella kunskapsstöden
  • stämma överens med Region Jönköpings läns styrmodell, politiska beslut, vision och värdegrund samt lagar, författningar och avtal.

Regionala tillägg och regionspecifika kunskapsstöd kan gälla för både primär och specialiserad vård eller endast en av vårdnivåerna.

Arbetssätt och ansvar

Processen för att revidera regionala tillägg och regionspecifika kunskapsstöd följer den generiska modellen för nationella kunskapsstöd.

Giltighetstiden för regionala tillägg och regionspecifika kunskapsstöd är maximalt tre år. Om ett innehåll behöver revideras bedöms efter förändringar i omvärlden eller ändrade interna förhållanden. Revideringar ska så långt som möjligt synkroniseras med nationella insatser.

Revideringar kan initieras av länsgemensamma programområden, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp och verksamhetschefer.

Länsgemensamma programområden samordnar och fördelar uppdragen att revidera till arbetsgrupper utifrån regionens kunskapsstyrningsorganisation.

Arbetsgrupperna förankrar innehållet med berörda verksamheter inför godkännande av ansvarigt programområde, motsvarande utsedd grupp med beslutsmandat eller verksamhetschef.

Administration och publicering

Regionala tillägg, i form av text, länkar, tabeller och illustrationer, administreras i regionernas nationella IT-stöd. Eventuella bilagor administreras av utsedd verksamhet i regionens dokumenthanteringssystem Evolution.

Regionspecifika kunskapsstöd administreras av utsedd verksamhet i Evolution.

Kunskapsstöden kan vara av handlingstypen vårdriktlinje, rutin eller checklista. De visas på webbplatsen Folkhälsa och sjukvård.

Checklista för att revidera regionala tillägg och regionspecifika kunskapsstöd

  1. Värdera och motivera fortsatt behov av kunskapsstödet och revidering
  2. Utse innehållsansvarig och arbetsgrupp för revideringen
  3. Dokumentera medverkande och kontrollera eventuella jäv
  4. Inhämta aktuell evidens från tillförlitliga källor
  5. Motivera eventuella avsteg från nationell praxis
  6. Strukturera innehållet i avsedd dokumentmall
  7. Formulera innehållet kort och koncist utifrån målgruppens behov
  8. Ange referenser enligt Vancouversystemet
  9. Förankra revideringen med relevanta professioner, verksamheter och stödfunktioner
  10. Korrigera utifrån inhämtade synpunkter och dokumentera ställningstaganden
  11. Godkänn och besluta om giltighetstid
  12. Informera berörda verksamheter
  13. Publicera