Allmänt om arbetsgivarens ansvar
Arbetsgivaren är en huvudaktör när det kommer till arbetstagarens återgång i arbete och är ansvarig för den arbetslivsinriktade rehabilitering. Den arbetslivsinriktade rehabiliteringen handlar om åtgärder, inom eller i anslutning till arbetsplatsen, som syftar till att den arbetstagare som är drabbad av en skada eller sjukdom ska återfå eller behålla sin arbetsförmåga och återgå i arbete. Ansvaret omfattar alla sjukfall, även de där arbetsplatsen inte är den direkta orsaken till sjukfrånvaron.Regelverket kring rehabilitering och arbetsanpassning finns i bland annat arbetsmiljölagen (AML) och socialförsäkringsbalken (SFB) samt indirekt genom reglerna om saklig grund för uppsägning i lagen om anställningsskydd (LAS) och Arbetsdomstolens praxis.
Arbetsgivarens rehabiliteringsplan för återgång i arbete
Arbetsgivaren är skyldig att upprätta en plan för återgång i arbete. Planen gäller för de arbetstagare som varit frånvarande i 30 dagar på grund av arbetsoförmåga och som kan antas vara frånvarande från arbetet mer än 60 dagar. Vården har inte ansvar för upprättandet av arbetsgivarens plan.
Planen ska stödja det rehabiliteringsarbete som görs på arbetsplatsen och innehålla de åtgärder som behöver genomföras för att arbetstagaren ska kunna återgå i arbete.
Plan för återgång i arbete, Försäkringskassan
Plan för återgång i arbete, Sveriges Kommuner och Regioner
Företagshälsovård
Arbetsgivaren skall svara för att den företagshälsovård som arbetsförhållandena kräver finns att tillgå. Med företagshälsovård avses en oberoende expertresurs inom områdena arbetsmiljö och rehabilitering. Företagshälsovården ska särskilt arbeta för att förebygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatser samt ha kompetens att identifiera och beskriva sambanden mellan arbetsmiljö, organisation, produktivitet och hälsa.
Det är arbetsgivaren som bestämmer vilka tjänster som avtalas/köps av företagshälsovården.
Relaterat material
Arbetsanpassning och rehabilitering - ett stöd för chefer, arbetsgivarens ansvar, Prevent
Arbetsanpassning, Arbetsmiljöverket
Organisatorisk och social arbetsmiljö, Arbetsmiljöverket
Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar, Sveriges kommuner och regioner
Metodbok för koordinering i hälso- och sjukvården, sida 36, 99.103, Sveriges kommuner och regioner
Varför företagshälsovård?, Sveriges företagshälsor