Parenteral ordination och administrering av antibiotika utanför sjukhus
Bakgrund
För att säkerställa en hög patientsäkerhet gällande ordination och administrering av parenteral antibiotika utanför sjukhus krävs en samordning mellan patient, närstående och involverad hälso- och sjukvårdspersonal.
Vid parenteral administrering av antibiotika finns en risk för överkänslighetsreaktioner, t.ex. en allergisk reaktion eller anafylaxi. Därför ska det inför och i samband med administrering av parenteral antibiotika i hemsjukvård alltid göras en riskbedömning. Det ska alltid finnas aktuella ordinationer och tillgängliga läkemedel på plats för att säkerställa snabbt omhändertagande av en överkänslighetsreaktion.
Syfte
Säkerställa en patientsäker ordination och administrering av parenteral antibiotika när detta sker utanför sjukhus.
Rutin
- En bedömning om alternativ till parenteral behandling ska göras av ordinerade läkare. Överväg peroral behandling där det är medicinskt möjligt. Frikostig diskussion med infektionsläkare rekommenderas om parenteral behandling initieras utanför sjukhus.
- Eventuell anpassning av administreringstid (tidpunkt och längd) ska ske i dialog med utförande enhet.
- I samband med ordination av parenteral antibiotika ska en riskbedömning kring överkänslighetsreaktion göras av ordinerande läkare.
- Om och när enskild patient behöver insatser av kommunen avgörs i samband med upprättande av vårdplan. Aktuellt IT-stöd och meddelandeblad används. När flera huvudmän är inblandade ska patienten erbjudas en samordnad individuell plan (SIP) som beskriver ansvarsfördelning och planerad uppföljning.
- Ordinerade läkare ska informera den vårdenhet som ska ansvara för administrering om hur länge efter avslutad administrering som sjuksköterska bör finnas på plats. Detta dokumenteras lämpligen i patientens journal som kan nås av kommunal hemsjukvård genom NPÖ. Vid första dos rekommenderas övervakning under och sedan minst 30 minuter efter avslutad administrering. Vid efterföljande behandlingar, eller om behandlingen påbörjats på sjukhus behövs ingen observationstid efter given dos.
- Antibiotika och spädningsvätska kan skickas med enligt överenskommelse. Se instruktion Läkemedel i vårdens övergångar.
- Vårdenheter som administrerar parenteral antibiotika ska ha ordination för behandling av överkänslighetsreaktioner. Inom Region Jönköpings län finns Generella direktiv utarbetade, fastställda och tillämpbara för kommunal hemsjukvård. I dessa finns ordination för anafylax och allergisk reaktion.
- Vid administrering av parenteral antibiotika i hemsjukvård ska sjuksköterska ta med aktuella ordinationer samt läkemedel gällande både antibiotika och läkemedel att administrera vid en överkänslighetsreaktion.
Om dokumentet
Utarbetat av:
Caroline Kungsman, apotekare Område Läkemedelsförsörjning
Granskat av:
Kommunerna:
Thomas Axén, MAS-nätverkets representant i Läkemedelskommittén
Region Jönköpings län:
Maria Palmérus, Verksamhetschef Infektionskliniken
Patrik Nordenfelt, Överläkare Lung- och allergimottagningen
Maria Ekelund, Verksamhetschef Barn- och ungdomsmedicinska kliniken
Sidinformation
Innehållsansvarig
Malin Holmqvist
Gäller från
2023-04-24
Version
3.0
Handlingstyp
Riktlinje
Handlingsslag
STYRANDE DOKUMENT
Godkänt av
Mårten Lindström
Dokument-ID
179851
Källa
Evolution