Navigera till sidans huvudinnehåll

Läkemedelsinformation via Link och Messenger för kommunernas sjuksköterskor

STYRANDE DOKUMENT RJL 20170823

Manualen innehåller beskrivning hur du når Läkemedelslista via Link och Messenger, hur du hittar information i Läkemedelslista, Utdelningsvy och Receptöversikt samt hur du gör utskrifter.

Läkemedelslistan via Link

Öppna patientens ärende. Klicka på fliken Läkemedelslista i fönstret Ärende för: för att visa patientens aktuella läkemedel. Fliken visas endast om patienten inte har en pågående inskrivning, samt om patienten samtyckt till informationsdelning mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård.

En lista presenterar patientens läkemedel indelat under olika rubriker.

Klicka på knappen Läkemedelslista längst ner i vyn för att komma till Läkemedelslista i läkemedelsmodulen i Cosmic.

Läkemedelslistan via Messenger

För att titta på Läkemedelslista i Cosmic eller göra en utskrift av Aktuell läkemedelslista via ett meddelande i Messenger; klicka på den blå länken (Läkemedelsförskrivning) i meddelandet. Du kommer då direkt till Läkemedelslista i läkemedelsmodulen i Cosmic.

 

Läkemedelsmodulen

Läkemedelsmodulen är uppbyggd av olika flikar som du hittar högst upp i vyn. Klicka på en flik för att byta vy. Den här manualen handlar främst om Läkemedelslista men även Receptöversikt och Utdelningsvy nämns.

  • Läkemedelslista visar helhetssynen över patientens läkemedelsbehandlingar.
  • Receptöversikt innehåller samma uppgifter som Läkemedelslista och kompletterar Läkemedelslista genom att på ett lättöverskådligt sätt presentera informationen i tabellform. Här hittar du även information om patientens recept.
  • Utdelningsvy används främst i slutenvården för att journalföra administrerade läkemedel till inneliggande patienter.

 

Läkemedelslista

Varningsinformation

I Cosmic finns ikoner för interaktionsvarning, dublettvarning, graviditetsvarning, amningsvarning och överkänslighetsvarning. Färgen på ikonen indikerar varningens allvarlighetsgrad.

 

Högst upp till vänster i Läkemedelslista finns varningsikoner om det förekommer varningar som berör patienten eller läkemedel i patientens läkemedelslista.
 

 

För mer information, klicka på den upplysta ikonen (i exemplet nedan har Interaktion valts)

 

Rubriker

Läkemedelslista delas in olika rubriker:

- Aktuella läkemedelsbehandlingar

- Vid behov

- Pausade läkemedelsbehandlingar

- Avslutade läkemedelsbehandlingar (utsatta eller ej längre giltiga behandlingar)

- Makulerade läkemedelsbehandlingar

 

Ändra sorteringsordning på Läkemedelslistan

Läkemedelslistan sorteras efter ATC-kod. Du kan ändra sorteringsordning genom val i rullisten Sortera lista enligt.

 

Avslutade läkemedelsbehandlingar

För att se utsatta läkemedel eller ej längre giltiga ordinationer, klicka på rubriken Avslutade läkemedelsbehandlingar i Läkemedelslista. Avslutade läkemedelsbehandlingar visas även i Receptöversikt (Läs mer under rubrik Receptöversikt).
Behandlingar som sätts ut eller där behandlingstiden löpt ut ligger kvar i 24 timmar i Läkemedelslista och Utdelningsvy under Aktuella läkemedelsbehandlingar eller Vid behov innan de hamnar under Avslutade läkemedelsbehandlingar. Under denna tid visas de avslutade behandlingarna med en grårandig bakgrund. Lägg markören över texten ”Behandlingen avslutad” i tidsöversikten så visas behandlingens slutdatum i en tooltip.

 

Receptikoner

I Läkemedelslista och Receptöversikt visas receptikoner för de behandlingar där recept har utfärdats. Beroende på receptets status visas olika receptikoner. Läs under rubrik Receptinformation för mer information om recept.

 

Information om läkemedelsbehandlingar

Lägg markören över läkemedelsnamnet för att få mer information om en läkemedelsbehandling. Informationen visas i en tooltip.

 

Alla doseringar är skrivna som kortnotation (t.ex. 1 depottablett x 1 tv = 1 depottablett 1 gånger dagligen tillsvidare). Håll markören över doseringen så visas doseringen utskriven som text i tooltip.

 

I Läkemedelslista ser du behandlingarnas starttid genom att titta i kolumnen för starttid.

 

Genom att klicka (enkelklick) på klockikonen får du information om läkemedlets behandlingstid (start- och ev. sluttid). I Receptöversikt kan du enkelt se läkemedelsbehandlingars behandlingstid utan att behöva klicka på klockikonerna (Läs mer under rubrik Receptöversikt).

 

Om en behandling har mer än en dosering visas en dubbelklockikon. Klicka på dubbelklockan (enkelklick) för att se passerade eller framtida doser.

Pågående dosering visas i Fet stil
Kommande dosering visas i Kursiv stil
Passerad dosering visas i normal stil

Det är alltid aktuell dosering som visas i Läkemedelslista och Utdelningsvy. Finns det en framtida doseringsändring visas en asterisk (*) i slutet av doseringen.

 

Om en behandling har fler än två doseringssteg visas doseringen som Enligt schema vid utskrift av Aktuell läkemedelslista (se exempel nedan). Utskriften behöver då kompletteras med en utskrift av ett Doseringsschema (Mer om detta under rubrik Utskrifter).

 

För att läsa en dosering på en behandling som har doseringen Enligt schema (förekommer framförallt på oregelbundna doseringar), klicka på den blå länken.

 

Ett doseringsschema öppnas där det går att klicka sig fram en vecka i taget för att se doseringsschemat. Även här behövs Aktuella läkemedelslista kompletteras av ett Doseringsschema.

 

För att läsa doseringen på en behandling som har doseringen Enligt särskild ordination, klicka på den blå länken. Doseringen kommer dock med på utskrift av den Aktuell läkemedelslista.

Receptöversikt

Receptöversikten är ett bra komplement till Läkemedelslistan. Här får du en snabb överblick över patientens läkemedelsbehandlingar.

Receptöversikten består av två flikar: Aktuella läkemedelsbehandlingar och

Avslutade läkemedelsbehandlingar. Du byter flik genom att klicka på respektive flik.

I båda flikarna hittar du förutom läkemedlets styrka och dosering även information om t.ex. ordinationsorsak, senaste recept, start- och slutdatum och ordinatör uppdelat i olika kolumner. Du måste scrolla i sidled för att se samtliga kolumner.

Receptöversikten är användbar både för att se Aktuella läkemedelsbehandlingars och Avslutade läkemedelsbehandlingars start- och slutdatum. Detta visas inte på ett tydligt sätt i Läkemedelslistan utan att behöva klicka på klockikonerna.

Mer om Receptöversikten under rubrik Receptinformation.

Utdelningsvy

Här kan du se information om signerade läkemedelsdoser och läsa eventuella kommentarer.

 

För att se vad patienten fått administrerat/överlämnat under sin vårdtid och läsa eventuella kommentarer:

  1. Klicka på fliken Utdelningsvy.
  2. Håll markören över de utdelningstillfällen du vill ha information om.
     
  3. Om utdelningstillfället har en pratbubbla finns det en kommentar skriven. Högerklicka på utdelningstillfället och välj Visa logg för att läsa kommentaren.
     
  4. Under Åtgärder kan du läsa den kommentar som skrivits, till exempel om läkemedel har skickats med patienten hem.
     

 

Receptinformation

Genom att hålla markören över receptsymbolerna i Läkemedelslistan visas en tooltip med information om receptet. Här ser du antal recept som finns på läkemedelsbehandlingen, när senaste recept skapades, receptets giltighetstid, förpackning samt antal uttag på receptet.

 

I Receptöversikt visas samma information som i Läkemedelslistan men här ser du även vem som förskrivit läkemedlet. Den gula raden under läkemedelsnamnet visar att det finns ett recept och här står all information som rör receptet. Finns endast en vit rad är läkemedlet ordinerat utan att ett recept är förskrivet.

Receptöversikten har tre olika visningslägen:

- Inga visar endast behandlingar (döljer recepten).

- Senaste visar det senaste förskrivna receptet för varje behandling från Cosmic, RJL (efter 2017-10-30).

- Alla visar samtliga recept på varje behandling från Cosmic, RJL (efter 2017-10-30).

Du ser även de olika receptikonerna i Receptöversikten och det finns en kolumn för när senaste recept skickades.

 

Genom att lägga markören över receptsymbolen ser du receptets status (t.ex Lyckad sändning, utskrivet, avvisat).

 

Du ser även på utskriften Aktuell läkemedelslista när senaste recept skickades.

 

Instruktion för spädning/blandning

För att hitta hur en infusion eller injektion ska spädas:

Klicka på den gröna pilen till höger på läkemedelsraden.

 

Klicka på den blå länken Se spädnings-/blandningsinstruktioner.

 

Här visas hur läkemedlet ska spädas.

Det går även att göra en utskrift där spädningsinstruktionen kommer med (se rubrik Utskrifter).

Utskrifter

Från Läkemedelslistan kan du skriva ut några olika utskrifter. Det är främst Aktuell läkemedelslista som är aktuell för kommunernas sjuksköterskor men det kan vara bra att även känna till hur du skriver ut ett doseringsschema.

Klicka på Skriv ut längst ner i Läkemedelslistans vänstra hörn för att komma till utskriftsvyn.

Utskriftsvyn

 

Läkemedelslistan

Utskriften av Aktuell läkemedelslista innehåller uppgifter om läkemedelsnamn, beredningsform, styrka, dosering, insättningsdatum, eventuellt utsättningsdatum, senaste recept, ordinationsorsak och om det finns något viktigt att tänka på med behandlingen. Högst upp på listan visas även om det finns några registrerade läkemedelsöverkänsligheter.

För att skriva ut Aktuell läkemedelslista:

  1. Aktuell läkemedelslista är förvald i utskriftsvyn.
  2. Klicka på Skriv ut längst ner.

När Aktuell läkemedelslista används som delningsunderlag är det viktigt att vara uppmärksam på läkemedlets behandlingstid. På utskriften står om behandlingen har ett utsättningsdatum (annars står tillsvidare). Efter avslutad behandling är det bra att skriva ut en ny Aktuell läkemedelslista eller be om en ny från läkaren.

Var även uppmärksam på om det finns någon viktig information som berör läkemedelsbehandlingen.

 

Doseringsschema

Används när patienten har en läkemedelsbehandling med en varierad dosering över tid och får doseringen Enligt schema på utskriften av Aktuella läkemedel.

För att skriva ut Doseringsschema:

  1. Välj Doseringsschema i utskriftsvyn.
  2. Bocka i det/de läkemedel du vill skriva ut Doseringsschema för.
  3. Välj hur många veckor schemat ska omfatta (utskriftsperiod).
  4. Klicka på Skriv ut längst ner.

Det går också att skriva ut Doseringsschema direkt från Läkemedelslistan:

  1. Markera aktuellt läkemedel i Läkemedelslistan.
  2. Högerklicka.
  3. Välj Skriv ut schema i högerklicksmenyn.
  4. Du kommer till utskriftsvyn med aktuellt läkemedel förvalt.
  5. Välj hur många veckor schemat ska omfatta (utskriftsperiod).
  6. Klicka på Skriv ut längst ner.

Spädningsinstruktioner

För att få information hur ett läkemedel ska spädas kan du göra en utskrift (Utdelningslista) från läkemedelsmodulens Utdelningsvy.

För att skriva ut spädningsinstruktioner:

  1. Gå till fliken Utdelningsvy i läkemedelsmodulen.
  2. Klicka på Skriv ut längst ner i vänster hörn.
  3. En utskriftsvy öppnas. Klicka på Skriv ut.
  4. En Utdelningslista öppnas. Klicka Skriv ut längst ner till höger.

Tips! Oftast består utdelningslistorna av många sidor. För att slippa skriva ut samtliga sidor; bläddra för att ta reda på vilken sida spädningsinstruktionen finns på. Injektioner och infusioner finns i slutet av listan.

Ett förslag till arbetssätt är att skriva ut spädningsinstruktioner samtidigt som den Aktuella läkemedelslistan.

OBS! Det är inte alltid det går att skriva ut spädningsinstruktioner pga. begränsningar i Cosmic. T.ex. kommer inte spädningsinstruktioner för antibiotika med pga. att spädningsvätska inte ingår i ordinationen.

Sidinformation

Innehållsansvarig

Carolina Andersson

Gäller från

2024-01-09

Version

23.0

Handlingstyp

Manual

Handlingsslag

STYRANDE DOKUMENT

Godkänt av

Carolina Andersson

Dokument-ID

112718

Källa

Evolution