Navigera till sidans huvudinnehåll

Utfärdarinstruktion för Intyg om nödvändig tandvård

STYRANDE DOKUMENT RJL 20170823

Inledning

Den 1 januari 1999 trädde ett reformerat tandvårdsstöd i kraft. Tandvårdsförsäkringens regelsystem förändrades, samtidigt som en viss del av tandvårdsstödet överfördes till landstingen. Landstingen ansvarar från och med årsskiftet 1998/99 för att vissa av de personer som bor i särskilda boendeformer för service och omvårdnad av äldre och funktionshindrade med flera erbjuds uppsökande munhälsobedömning. Denna munhälsobedömning ska ske i det egna hemmet eller det särskilda boendet och är avgiftsfri. Den innebär en förenklad undersökning av munhåla, tänder och tandersättningar. Behovet av munhygieninsatser bedöms utifrån vad patienten och personalen kan klara av. För de behandlingsinsatser som därefter kan bli nödvändiga betalar patienten enligt hälso- och sjukvårdens öppenvårdsregler.

Munhälsobedömning

Region Jönköpings län har tidigare upphandlat vem som ska utföra den uppsökande tandvården. Enligt politiskt beslut i Region Jönköpings län ansvarar folktandvården från och med 1 januari 2016 för den uppsökande verksamheten tillsammans med ett utökat uppdrag för att öka nyttjandet av nödvändig tandvård. En munhälsobedömning ska erbjudas årligen till den som är berättigad och ska utföras av legitimerad tandläkare/legitimerad tandhygienist. Vid munhälsobedömningen ska någon av de ansvariga bland vårdpersonalen finnas med för att ge information om den boendes allmäntillstånd och speciella problem. Det är också viktigt att individuell munhygieninstruktion ges till den som dagligen förväntas hjälpa patienten. Den som utför munhälsobedömningen informerar medföljande vårdpersonal om bedömningens fynd/resultat och om vilka åtgärder som ska vidtas. Krävs tandvårdsbesök utfärdar den som utfört munhälsobedömningen remiss till tandvård. Det är vårdpersonalens ansvar att boka tandvårdstid.

Utbildningsinsatser riktade till vårdpersonalen ingår också som en viktig del i den uppsökande verksamheten. Vårdpersonalen ska erbjudas munvårdsutbildning en gång per år.

Nödvändig tandvård

Patienten har rätt att själv välja vilken tandvårdsmottagning som ska utföra den nödvändiga tandvården. Avsikten med den nödvändiga tandvården är att den ska minska smärta och infektionstillstånd i munnen samt medverka till en påtaglig förbättring av möjligheten att äta. Detta ger i sin tur en väsentlig förbättring av livskvaliteten, såväl fysiskt som psykiskt. Vilken tandvård som kan bli aktuell avgörs i varje enskilt fall, beroende på allmäntillstånd, tandhälsa och möjlighet att tillgodogöra sig behandlingen. I tveksamma fall, eller vid större behandlingar, skickar tandläkaren i förväg in en ansökan för bedömning till regionen.

Vem har möjlighet att få munhälsobedömning och nödvändig tandvård?

De som har möjlighet att få munhälsobedömning samt nödvändig tandvård finns angivna i 8 a § tandvårdslagen (1985:125).
Det är inte tandvårdsbehovet utan omvårdnadsbehovet som avgör om man har möjlighet att få nödvändig tandvård.

Följande personer har möjlighet att få munhälsobedömning och nödvändig tandvård:
N1: De personer som bor i särskilt boende. Kravet ska vara ett varaktigt behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser. Med omfattande insatser menas personlig omvårdnad under större delen av dygnet det vill säga minst 3 gånger per dag samt antingen tillsyn eller larm på natten.
Personer i sen palliativ fas och bor i särskilt boende hör också till denna grupp.

Utfärdat intyg har giltighetstid tills vidare.

N2: De personer som bor i egen bostad och får omfattande hälso- och sjukvård i hemmet (inskriven i hemsjukvård). Med omfattande menas personlig omvårdnad under större delen av dygnet det vill säga minst 3 gånger per dag samt antingen tillsyn eller larm på natten.
Personer i sen palliativ fas och bor i egen bostad hör också till denna grupp.

Utfärdat intyg har giltighetstid tills vidare.

N3: De personer som tillhör personkretsen enligt LSS § 1, personkrets 1 – 3, samt har beslut om pågående LSS-insatser enligt § 9. Till denna grupp hör även personer som får assistansersättning genom Socialförsäkringsbalken via Försäkringskassan.

Utfärdat intyg har samma giltighetstid som LSS-beslutet.

N4:
- De personer som bor i egen bostad. Kravet ska vara ett varaktigt behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser. Med omfattande insatser menas personlig omvårdnad under större delen av dygnet det vill säga minst 3 gånger per dag samt antingen tillsyn eller larm på natten. Detta ska gälla oavsett vem som utför omvårdnaden. Det handlar inte om tillfälliga sjukvårdsinsatser i hemmet efter exempelvis sjukhusvistelse eller hjälp med injektioner/läkemedelsdosering.
- Till denna grupp hör även personer med långvarig och allvarlig psykisk störning som medfört psykiskt funktionshinder. Detta tillstånd ska ha varat längre än 1 år och ha medfört ett så omfattande funktionshinder att personen inte av egen kraft förmår uppsöka tandvården eller inser sitt behov därav.

Utfärdat intyg har giltighetstid 4 år.

Rätt att utfärda intyg för ovanstående grupper N1 – N4 har den som genomgått utbildningen för intygsutfärdare.

  • Det är inte tandvårdsbehovet utan det personliga omvårdnadsbehovet som avgör om man har möjlighet att få nödvändig tandvård.
  • Då omvårdnadsbehovet bedömts uppfylla ovanstående krav ska aktuell beslutsfattare/intygsutfärdare omgående utfärda ett ”Intyg om nödvändig tandvård”. Den berättigade ska inte behöva be om detta. Utfärdaren ska även informera om munhälsobedömning. ”Intyg om nödvändig tandvård” kan bakåtdateras max tre månader från utfärdandedag.
  • På personer i sen palliativ fas sätts kryss i avsedd ruta.
  • ”Intyg om nödvändig tandvård” utfärdas i 2 exemplar där originalet behålls av utfärdaren och en kopia lämnas till vårdtagaren.
  • Intyget gäller så länge beslut enligt grupp N1 – N4 gäller och att innehavaren är folkbokförd i Jönköpings län.

Vem utfärdar ett intyg?

I Socialstyrelsens Meddelandeblad från mars 2004 står följande: ”Landsting och kommuner kommer överens om vem som har rätt att utfärda tandvårdsintyg. Beroende på om den enskilde har hälso- och sjukvårdsinsatser eller sociala insatser kan det till exempel vara distriktssköterska, LSS- biståndshandläggare, sjuksköterska på vårdcentral eller inom psykiatrin.

Intyg för personer i Jönköpings län kan endast utfärdas av den person som erhållit utbildning av Bedömning tandvård, Region Jönköpings län. Efter utbildningen erhålls ett ID-nummer vilket ska anges på alla utfärdade intyg för att dessa ska vara giltiga.

Bedömning tandvård ska informeras vid arbetsplatsförändringar för intygsutfärdaren. Intygsutfärdarens ID-nummer är sammankopplat med arbetsplatsen.

För att få utfärda intyg måste man alltså känna till vilka krav som ska vara uppfyllda för att en person ska anses tillhöra personkretsen och således få ett intyg om nödvändig tandvård.

Utfärdande av intyg

”Intyg om nödvändig tandvård” utfärdas och skickas digitalt i systemet Beda.
Applikationen nås via: https://beda.rjl.se
Inloggning sker via SITHS eID för intygsutfärdare inom Region Jönköpings län och externa intygsutfärdare loggar in med BankID.
Vid inloggningsproblem kontakta IT-kundservice på telefon 010-241 41 41, internt 141 41.

Startsida

Man kommer först till startsidan
 

Figur 1 Startsida Beda

 (1) Välj fliken registrera intyg.
 

Figur 2 Fliken registrera intyg

(2) Fyll i patientens personnummer och välj hämta patientuppgifter. Patientens folkbokföringsadress visas. Om patienten bor på ett särskilt boende välj ”Hem” och i rullisten väljs aktuellt boende.

(3) Munhälsobedömning, ändra till nej tack om patienten inte önskar munhälsobedömning.

(4) Välj grupp.

(5) Giltigt Fr o m, om inte dagens datum klicka i rutan och välj det datum intyget ska börja gälla.

(6) Om intyget är tidsbegränsat välj T o m ett visst datum.

Figur 3 Ifyllnadsanvisningar

När alla uppgifter är ifyllda välj ”Skicka intyg för godkännande”. Registrerat intyg kan nu skrivas ut. Välj ”Ladda ner”. Originalet behålls av utfärdaren och en kopia ges till vårdtagaren.

Information

Information till patient finns på 1177 Vårdguiden gällande tandvårdsstödet ”Tandvård för personer med stort omvårdnadsbehov i dagliga livet”.
Adress: 1177.se, Så fungerar vården, Vården i Jönköpings län, Kostnader och ersättningar, Kostnader och ersättningar inom tandvård, Tandvård om du har stort behov av omvårdnad.

Information till dig som intygsutfärdare finns på webbplatsen Folkhälsa och sjukvård
Adress: https://folkhalsaochsjukvard.rjl.se
Vårdstöd/Tandvård/Bedömning tandvård/Tandvårdsstöd

Bedömning tandvård

Vid eventuella oklarheter kontakta någon av oss på Bedömning tandvård.

Region Jönköpings län
Folkhälsa och sjukvård/Bedömning tandvård
Box 1024
551 11 Jönköping
E-post: bedomningstandlakare@rjl.se

Anna-Karin Wixe, sektionschef
Telefon 010-242 41 96
Mobil 070-281 54 03
E-post: anna-karin.wixe@rjl.se

Susanne Andersson, administrativ assistent
Telefon 010-242 41 35

Angelica Ekwurtzel, tandhygienist
Telefon 010-242 41 73

Pernilla Holmberg, bedömningstandläkare
Telefon 010-242 41 82

Ing-Marie Karlsson, administrativ samordnare
Telefon 010-242 41 85

Eva Larsson Gustafsson, bedömningstandläkare
Telefon 010-242 41 81

Marie Levander, administrativ samordnare
Telefon 010-242 41 58

Ann-Mari Weidman, administrativ assistent
Telefon 010-242 42 15

Sidinformation

Innehållsansvarig

Anna-Karin Wixe

Gäller från

2025-04-10

Version

17.0

Handlingstyp

Regler

Handlingsslag

STYRANDE DOKUMENT

Godkänt av

Anna-Karin Wixe

Dokument-ID

119750

Källa

Evolution