Navigera till sidans huvudinnehåll

Läkemedel i kommunala akutförråd för läkemedel

STYRANDE DOKUMENT RJL 20170823

 

Läkemedel i kommunala akutförråd för läkemedel används till patienter inskrivna i kommunal hälso- och sjukvård. Läkemedlen kan användas vid uppstart av ny ordination, symtomkontroll, som behandling av akut karaktär eller för ordination enligt generella direktiv. Sortimentet i akutförråden är lika i hela Jönköpings län, bestäms av Läkemedelskommittén i samråd med vårdval primärvård och Medicinskt ansvariga sjuksköterskor i kommunerna. Förbrukningen följs upp regelbundet i samband med att sortimentet revideras årligen.

Respektive kommuns medicinskt ansvarig sjuksköterska ansvarar för att lokala rutiner för beställning, skötsel och hantering av akutförråden finns utarbetade och är kända av berörd personal.

Ordination av läkemedel från akutförråd

Läkemedelsordination ska dokumenteras i patientjournal och på aktuell läkemedelslista, se avsnitt ordination i Riktlinjer för ordination och hantering av läkemedel -Folkhälsa och sjukvård (rjl.se)

Enligt STRAMA ska det finnas möjlighet att jourtid ordinera och starta upp antibiotikabehandling vid pneumoni, exacerbation av KOL, urinvägsinfektion och erysipelas. Antibiotika lämnas ut i hel kur vid akuta infektioner då läkaren, jourtid, har bedömt att behandlingen ska påbörjas omgående.

Även Metolazon 5 mg kan hämtas från akutförrådet för hela behandlingstiden då det ofta rör sig om få tabletter och lämplig förpackningsstorlek saknas.

För ordination av läkemedel för palliativ vård, se Fakta-dokument om

Behovsläkemedel, palliativ vård-Folkhälsa och sjukvård (rjl.se)

Sortiment i akutförråd

Läkemedel markerade med siffran 1 på förteckningen över aktuella läkemedel finns i samtliga förråd. Läkemedel markerade med siffran 2 på förteckningen över aktuella läkemedel ska finnas tillgängliga i kommunen, lämpligen i något eller några huvudförråd. Varje kommun anger i sina lokala rutiner vilka akutförråd som har läkemedel från grupp 2. Ibland finns behov av att tillfälligt utöka de mindre akutförråden med något av de läkemedel som normalt endast finns i huvudförrådet. Det sker i samråd med enhetsansvarig läkare.

Inga andra läkemedel än de som finns upptagna på förteckningen över aktuella läkemedel får finnas i eller tillföras akutförråden.

Läkemedel i akutförråden ska inte ersätta sjukvårdens ansvar att skicka med läkemedel vid hemgång/utskrivning från slutenvården. Läkemedel i akutförråden ska inte ersätta öppenvårdens ansvar för receptförskrivning.

För information om restnoterade läkemedel, se Regionens läkemedelssidor Restnoterade läkemedel-Folkhälsa och sjukvård (rjl.se).

Kostnader för läkemedel i akutförråd

Kostnaden för läkemedel i akutförråden debiteras Vårdval Primärvård, Region Jönköpings län. Om akutförråd läggs ner eller om det finns önskemål om nya akutförråd ska Vårdval Primärvård kontaktas.

Beställning och leverans av läkemedel till akutförråd

Beställning till akutförråden görs via beställningssystem Webbabest, Apoteket AB. (Sök på apoteket.se, Vårdgivare och företag). Följesedeln ska sparas på den beställande enheten i 10 år enligt riktlinjer från Region Jönköpings läns fakturaenhet.

Vid avvikelser i leverans kontaktas Apoteket AB:s kundservice. De skapar ett ärende kring avvikelsen i sitt system, utreder vad som hänt och skickar sedan information till berörd kund.

Kontakt

Frågor kring akutförråd: Vårdval Primärvård, Regionens Hus, vardval@rjl.se

Frågor kring sortiment: Per Karlsson, Region Jönköpings län, apotekare@rjl.se

Frågor kring beställning och leveranser: Apoteket AB kundservice i Göteborg epost: kundservice.rgl@apoteket.se, telefon 010-4477100.

Sidinformation

Innehållsansvarig

Per Karlsson

Gäller från

2023-12-20

Version

5.0

Handlingstyp

Rutin

Handlingsslag

STYRANDE DOKUMENT

Godkänt av

Mårten Lindström

Dokument-ID

127485

Källa

Evolution