Läkemedelskommittén i Region Jönköpings län arbetar för att förebygga läkemedelsfel i vårdens övergångar. Vårdövergångar sker tex när patienten är på ett mottganingsbesök och sen går hem igen, skrivs in respektive skrivs ut från sjukhus, byter vårdenhet, vårdgivare och/ eller vårdnivå.
Läkemedelskommittén och WHOs Medication Safety in Transisition of Care lyfter följande steg som centrala för en god och säker vård i vårdövergång:
Läkemedelsavstämning
- Efterfråga patientens egna läkemedelslista eller läkemedelsförpackningar, när patienten söker vård.
- Gör en läkemedelsavstämning, dvs stäm tillsammans med patienten eller eventuell närstående, av så att läkemedelslistan i patientjournalen stämmer. Stäm även av följsamhet till ordinerad behandling och om patienten använder receptfria läkemedel eller naturläkemedel. Se riktlinje Ordination och hantering av läkemedel, Läkemedelsgenomgång- Läkemedelsavstämning.
- Dokumentera i journal att en läkemedelsavstämning är gjord, se rutin Dokumentation av läkemedel i journalsystemet Cosmic
Läkemedelslista
- Håll läkemedelslistan i patientjournalen uppdaterad. I Region Jönköpings län är det läkemedelslistan i Cosmic som ska vara uppdaterad, se Dokumentation av läkemedel i journalsystemet Cosmic. Läkemedelslistan är central i kommunikation med patient, närstående samt annan hälso- och sjukvårdspersonal kring fortsatt läkemedelsbehandling, se riktlinje Ordination och hantering av läkemedel - Ordination av läkemedel Läkemedelslistan. Region Jönköpings län stödjer LOKs och Läkarförbundets riktlinjer kring en gemensam läkemedelslista, se Ansvar för patientens ordinerade läkemedel - läkemedelslista.
- Efterhör om patienten vill ha en utskrift av läkemedelslistan i samband med vårdbesöket. Läkemedelslistan från Cosmic visas för patienten i 1177 - journalen på nätet (Journalen).
- Om en patient har stöd i sin läkemedelshantering av kommunal hälso- och sjukvård, förmedla en aktuell läkemedelslista till ansvarig sjuksköterska när läkemedelsförändringar gjorts, se riktlinje Ordination och hantering av läkemedel, Samverkan. Läkemedelslistan från Cosmic visas för behörig vårdpersonal i NPÖ.
Information om och utbildning i läkemedelslista i Cosmic ges av Region Jönköpings läns apotekare. Utbildningstillfällen ordnas regelbundet, se LOK - Lärande- och Kompetensportalen.
Dokumentation av läkemedel
- Dokumentera läkemedelsförändringar som görs under vårdtiden/ mottagningsbesöket i patientsjournalen under sökord Läkemedelsförändring, se rutin Dokumentation av läkemedel i journalsystemet Cosmic. Dokumenationen ska svara på frågorna: vilket läkemedel, varför, mål och hur länge.
Överenskommelse kring fortsatt behandling
- Dokumentera en plan för fortsatt behandling i patientjournalen, se Dokumentation av läkemedel i journalsystemet Cosmic. Överenskommelse om fortsatt vård dokumenteras enligt Rekommenderat arbetssätt för överenskommelse.
- Förse patienten med skriftlig information om aktuella läkemedelsförändringar. Se riktlinje Ordination och hantering av läkemedel, Läkemedelsgenomgångar - Läkemedelsberättelse och Rekommenderat arbetssätt för överenskommelse.
- Använd Läkemedelskommittén informationskort Läkemedelslista – Har du koll på dina läkemedel? som ett stöd för patienter och närstående i kommunikationen kring läkemedel. Informationskortet beställs i Region Jönköpings läns beställningsportal, artikelnummer 91174000.
- Den som ordinerar läkemedlet ansvarar för uppföljning. Ansvar för behandling och uppföljning kan lämnas över till annan förskrivare genom en överenskommelse, se LOKs och Läkarförbundets riktlinjer Ansvar för patientens ordinerade läkemedel - läkemedelslista. Detta görs genom en remiss, se Riktlinjer för hantering av remisser i Cosmic. Remissen måste accepteras innan ansvaret övertas och tills den är accepterad är det den förskrivare som initierat behandlingen som ansvarar för behandlingen.
Tillgång till läkemedel i vårdövergångar
- Förvissa dig om att patienten praktiskt kan påbörja sin läkemedelsbehandling, dvs att läkemedel finns tillgängligt och att patienten kan hantera dem. Läkemedel till patient i öppen vård förskrivs i första hand på recept, men vissa undantag finns, se riktlinje Förskrivning av ordinerade läkemedel.
- Jourdos är läkemedel som vid behandlingstillfället lämnas ut i ett mindre antal doser för täcka patientens behov till dess att patienten kan hämta ut läkemedlet på apotek (HSLF-FS 2019:32).
- Vid utskrivning ifrån slutenvård av patient som har eller i samband med vårdtillfället kommer få stöd i läkemedelshantering av kommunal hälso- och sjukvård, se Läkemedel i vårdens övergångar, ordinärt och särskilt boende.