Hälsosamma matvanor
I Region Jönköpings län bedrivs arbete för att främja hälsosamma matvanor på olika sätt och av flera olika aktörer. Sektion folkhälsa har en roll i detta och bidrar på olika sätt i arbetet. Målet med arbetet är att förbättra matvanor som kan leda till bättre hälsa. Region Jönköpings läns arbete med ohälsosamma matvanor grundar sig på Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor och Nationellt vårdprogram vid ohälsosamma levnadsvanor. Det finns tydligt beskrivit i FAKTA och Nationellt kliniskt kunskapsstöd hur arbetet ska utföras. Kostråden grundar sig på Nordiska näringsrekommendationer och Livsmedelverkets kostråd.
Varför arbeta med hälsosamma matvanor
Hälsosamma matvanor har en central roll för både hälsa och välbefinnande. Hela samhället skulle vinna på att fler börjar äta mer hälsosamt
Fördjupning arbete med hälsosamma matvanor i Region Jönköpings län
Vilka arbetar med hälsosamma matvanor
I Region Jönköpings läns finns flera aktörer som arbetar med matvanor på olika sätt.
Enkla råd om mat
Det finns många sätt att förbättra sina matvanor på. Även små förändringar kan göra stor skillnad för hälsan.
Barn och unga
Vad som är hälsosamt att äta är grunden ungefär samma för alla. För barn och unga som växer och utvecklas är det särskilt viktigt att tillgodose behovet av näringsämnen och energi. Behovet varierar mellan olika åldrar och utvecklingsfaser.
Äldre
Vad som är hälsosamt att äta är i grunden ungefär samma för alla. Med åldern minskar ibland aptiten och då behöver matvanorna anpassas för att ändå täcka kroppens behov.